Azijski ulagači optimistični u vezi Grčke, euro ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2015. u 08:27
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i tečaj eura, jer se ulagači nadaju kompromisu u vezi grčkih dužničkih problema do kraja tjedna.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i tečaj eura, jer se ulagači nadaju kompromisu u vezi grčkih dužničkih problema do kraja tjedna.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,2 posto, a porasle su i cijene dionica na većini ostalih tržišta.

U Kini i nekim drugim zemljama se ne radi zbog blagdana, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Nakon što su u ponedjeljak propali razgovori ministara financija eurozone o grčkim dužničkim problemima, jer Atena ne želi produžiti program međunarodne financijske pomoći, jučer je objavljeno da Grčka namjerava u srijedu zatražiti produženje sporazuma o zajmu s eurozonom, razlikujući to od punog programa financijske pomoći.

Nova grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa odbila je zatražiti produženje međunarodnog financijskog programa pomoći koji istječe 28. veljače, protiveći se mjerama štednje koje program nameće, no zbog toga bi se mogla naći pred bankrotom, bez sredstava za isplatu dospjelih obveza.

Zbog toga je jučer u Bruxellesu anonimni izvor kazao novinarima da će Grčka zatražiti produženje sporazuma o zajmu za najviše šest mjeseci, ali se o uvjetima još pregovara. Riječju, Grčka želi da se nastavi njezino međunarodno kreditiranje, ali bez obveza provođenje reformi i štednje.

U fokusu ulagača bit će danas i Europska središnja banka (ECB), jer će njezini čelnici odlučivati hoće li nastaviti program za održavanje likvidnosti grčkih banaka, koje su pod pritiskom zbog povlačenja depozita građana i kompanija uslijed neizvjesnosti u vezi grčke dužničke drame.

Tržišta podržava stabilnost cijena nafte. Doduše, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula za 30-ak centi, no i dalje se održava iznad 62 dolara, nedaleko najviše razine u osam tjedana.

A zahvaljujući nadi u kompromisno rješenje u vezi Grčke, euro je na valutnim tržištima ojačao. Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,1410 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1360 dolara.

I dok je prema euru pala, cijena dolara prema japanskoj valuti porasla je s jučerašnjih 118,45 na 118,90 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close