Azijski ulagači oprezni, euro oko 1,37 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2014. u 09:26
Foto: Thinkstock

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rasta napetosti u Ukrajini.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rasta napetosti u Ukrajini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju oslabile do 0,2 posto.

U Hong Kongu su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto.

Oprezno trgovanje posljedica je strahovanja ulagača da bi eskalacija krize u Ukrajini mogla izazvati poremećaje na tržištima u razvoju.

„Ulagači se klone rizičnijih investicija jer su oprezni zbog situacije u Ukrajini. Plaše se da bi ta kriza mogla ponovno izazvati previranja na tržištima u razvoju“, kaže Hikaru Sato, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Zbog smanjenja poticajnih monetarnih mjera u SAD-u i političke krize u Ukrajini i Turskoj, krajem siječnja oštro su pale cijene dionica i drugih rizičnijih investicijama na tržištima u razvoju, dok su se valute tih zemalja našle pod snažnim pritiskom.

To je tada izazvalo i znatan pad cijena dionica na najvećim svjetskim burzama, pa se ulagači plaše ponavljanja tog scenarija.

S druge strane, podršku tržištima pruža jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Ulagače je ohrabrila predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši da su posljednji slabi pokazatelji iz američkog gospodarstva vjerojatno posljedica neuobičajeno hladnog vremena ove zime.

To je pozitivno utjecalo na tržište jer je posljednjih tjedana vladala dvojba jesu li slabi makroekonomski podaci posljedica loših vremenskih prilika ili naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Ipak, Yellen je u polugodišnjem izvješću o monetarnoj politici i gospodarskoj situaciji u Kongresu jučer poručila i kako bi se gospodarski izgledi trebali značajno pogoršati da bi središnja banka promijenila plan smanjenja poticajnih monetarnih mjera.

To znači da bi se tempo smanjenja programa kupnje obveznica mogao zadržati, nakon što je u prosincu i siječnju Fed te programe smanjio za po 10 milijardi dolara mjesečno.

Zbog napetosti u Ukrajini ulagači traže sigurnije utočište za kapital, stoga je jutros na valutnim tržištima ojačao japanski jen.

Tečaj dolara skliznuo je s jučerašnjih 102,30 na 101,70 jena. Cijena eura pala je, pak, na 139,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 140,10 jena.

U odnosu na američku valutu, euro je jutros ponešto ojačao, pa mu se tečaj kreće oko 1,37 dolara, nakon što je jučer zaronio na 1,3641 dolar, najnižu razinu u dva tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close