Azijski ulagači oprezni, euro blago ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 09:13
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer ulagačima nedostaje novih poticaja.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer ulagačima nedostaje novih poticaja, s obzirom na jučerašnju stagnaciju indeksa na Wall Streetu i anemične poslovne rezultate kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,6 posto, a porasle su, 0,2 posto, i cijene dionica u Australiji.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, a kako su pale cijene i na drugim azijskim tržištima, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto, skliznuvši s najviših razina u tri godine.

Jučerašnja stagnacija cijena dionica na Wall Streetu ne djeluje poticajno. Doduše, S&P 500 indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, 1.987 bodova, no uz porast od svega 0,05 posto.

Posljedica je to anemičnih poslovnih rezultata američkih kompanija u drugom tromjesečju. Doduše, većina njih ostvarila je bolje rezultate nego što se procjenjivalo, no očekivanja su niska, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Dosad je 41 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu je njih 68 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, dok dugoročni prosjek prebačaja iznosi 63 posto. Oko 62 posto kompanija nadmašilo procjene i po pitanju prihoda, više od dugoročnog prosjeka od 61 posto.

Slična je situacija i u najvećim svjetskim gospodarstvima – ni loša, ni pretjerano dobra. Jučerašnji podaci iz Njemačke i Francuske pokazali su da gospodarska aktivnost jača posljednjih mjeseci, no ne toliko da bi se moglo očekivati znatnije ubrzanje rasta u eurozoni.

Nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta, kinesko gospodarstvo posljednjih mjeseci jača, pa se u ovoj godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 7,5 posto.

I američko se gospodarstvo oporavlja od oštrog pada u prvom tromjesečju, no Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je jučer procjenu rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini s 2 na 1,7 posto.

Jutros je, pak, MMF smanjio procjenu rasta cjelokupnog globalnog gospodarstva u 2014. godini s 3,7 na 3,4 posto.

„Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako loši, zahvaljujući posljednjim dobrim pokazateljima iz SAD-a i Kine, no ne možemo biti previše optimistični“, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

A na valutnim se tržištima euro ponešto oporavio nakon što je jučer zaronio na 1,3438 dolara, najnižu razinu u osam mjeseci. Jutros se kreće oko 1,3465 dolara.

Cijena eura porasla je i prema japanskoj valuti, s jučerašnjih 136,50 na 137,05 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa je jutros njegov tečaj dosegnuo 101,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,55 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close