Azijski ulagači oprezni, dolar uzletio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2015. u 09:16
Foto: Thinkstock

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno.

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati zbog nestabilnosti cijena nafte i neizvjesnosti uoči objave izvješća o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP), koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Singapuru te Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasli su, pak, između 0,2 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dodatno se odmaknuvši od najviše razine u pet mjeseci desegnute u srijedu.

Rast cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu zahvaljuje se nadi ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne poticajne mjere kako bi se ubrzao rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

U Australiji je, pak, burzovni indeks porastao jer su se ponešto stabilizirale cijene sirovina i nafte. Jučer je cijena nafte na američkom tržištu potonula 5,5 posto, nakon što je objavljeno da su zalihe 'crnog zlata' u SAD-u prošloga tjedna dosegnule nove rekordne razine već sedmi tjedan zaredom, što je još jedan pokazatelj da je ponuda i dalje veća od potražnje.

Ipak, jutros su se cijene ponešto oporavile, pa su na američkom tržištu porasle 1,3 posto, na 48,80 dolara po barelu. Unatoč jučerašnjem oštrom padu, cijena nafte mogla bi u veljači zabilježiti prvi rast nakon sedam mjeseci neprestanog pada.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljena druga procjena američkog BDP-a u posljednjem lanjskom tromjesečju, koja bi mogla utjecati na očekivanja u vezi monetarne politike Feda.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je američko gospodarstvo u proteklom kvartalu poraslo 2,1 posto, manje od 2,6 posto, koliko je pokazala prva procjena.

"Rast BDP-a znatno iznad 2 posto ojačao bi špekulacije da će Fed polovicom godine povećati kamate, dok bi takve špekulacije splasnule ako rast bude samo oko 2 posto", kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Praevidential Strategy.

Zbog toga jutros na valutnim tržištima vlada oprez. Tim više što je jučer, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz SAD-a, dolar snažno uzletio.

Jačanje američke valute potaknule su i izjave dvaju dužnosnika američke središnje banke da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope tijekom ljeta ili jeseni, jer se očekuje rast inflacije.

Doduše, jučer objavljeni podaci pokazuju da su potrošačke cijene u siječnju zabilježile najveći pad od 2008. godine, no dužnosnici Feda očekuju stabilizaciju cijena nafte do ljeta, a time i rast potrošačkih cijena.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 95,35 bodova, najviše razine u mjesec dana.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 119,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 118,90 jena.

Dolar je ojačao i prema euru, pa se cijena eura kreće oko 1,1215 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1365 dolara. U jednom trenutku pala je na samo 1,1184 dolara, najnižu razinu u mjesec dana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

e da mi je samo milijun [emo_dolar]…

New Report

Close