Azijski ulagači oprezni, dolar pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2013. u 08:42
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok je američka valuta pod pritiskom zbog slabljenja industrijske aktivnosti u SAD-u.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok je američka valuta pod pritiskom zbog slabljenja industrijske aktivnosti u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u minusu oko 1,2 posto, zaronivši po prvi puta nakon tri tjedna ispod razine od 12.000 bodova.

Cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju oslabile su, pak, 0,4 posto, dok su burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Australiji ojačali do 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,30 sati u plusu 0,1 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o industrijskoj aktivnosti u SAD-u.

„Slabo ISM izvješće ukazuje na usporavanje aktivnosti na kraju prvog tromjesečja i ojačalo je strahovanja da bi smanjenje američkog proračuna moglo utjecati na rast gospodarstva u ovoj godini. Slab rast globalnog gospodarstva, snažan dolar i slabljenje ISM indeksa u SAD-u mogli bi narušiti raspoloženje ulagača uoči početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija za prvi kvartal“, navode analitičari Barclays Capitala u bilješci klijentima.

Relativno dobri gospodarski podaci iz SAD-a posljednjih su tjedana podržavali tržišta, unatoč ciparskoj krizi, produbljivanju recesije u eurozoni i slabijem rastu kineskog gospodarstva u odnosu na prethodne godine.

„Ulagači nisu spremni na znatnije mijenjanje pozicija zbog slabih podataka iz SAD-a i Kine, ali i sjednica čelnika dviju središnjih banaka u drugom dijelu tjedna“, kaže Lee Jae-man, analitičar u tvrtki Tong Yang Securities.

Očekuje se da će središnja japanska banka ovoga tjedna dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast tamošnjeg gospodarstva i suzbila deflaciju.

Od Europske središnje banke ne očekuju se, pak, nove poticajne mjere, no moguće su naznake takvog poteza ubuduće, kažu analitičari.

A zbog slabljenja industrijske aktivnosti u SAD-u, na valutnim se tržištima dolar našao pod pritiskom. Jutros je njegov tečaj pao na svega 92,76 jena, najnižu razinu u mjesec dana, dok se još u petak kretao iznad 94 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti. Jutros je njegova cijena zaronila na 119,39 jena, najnižu razinu u više od mjesec dana, dok se u petak kretao oko 120,75 jena.

U odnosu na američku valutu, tečaj eura porastao je jutros 0,2 posto, na 1,2865 dolara.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila je jutros 15-ak centi, na 96,90 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close