Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao nakon poruka Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2014. u 09:20
Foto: Thinkstock

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, dok je dolar ojačao, nakon što je Fed ukinuo programe kupnje obveznica i poručio da američko gospodarstvo stabilno raste.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,6 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Australiji te Šangaju.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pali su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Oprez ulagača posljedica je jučerašnjeg pada burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što je Fed ukinuo programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, poznate kao 'kvantitativno popuštanje tri'. Te programe Fed je uveo još 2008. na vrhuncu financijske krize, a do ove godine mjesečno je kupovao obveznice u vrijednosti od oko 85 milijardi dolara.

Ukidanje tih programa se očekivalo, jer je Fed od početka godine postupno smanjivao mjesečne iznose kupnje obveznica kako bi se tržišta prilagodila novim okolnostima u kojima bi manje ovisilo o poticajnim monetarnim mjerama.

Međutim, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda izdali su priopćenje u kojemu je osvrt na gospodarstvo i tržište rada optimističniji nego što se očekivalo.

Stoga su, premda u priopćenju Feda i dalje stoji da će kamate još neko vrijeme ostati na rekordno niskim razinama, zaredale špekulacije da bi središnja banka mogla povećati cijenu novca prije nego što se procjenjivalo.

"Očekivalo se da će Fed ukinuti programe kvantitativnog popuštanja, no nitko nije očekivao da će biti toliko optimističan po pitanju tržišta rada", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Ukidanjem programa kupnje obveznica tržište je izgubilo jednu od bitnih poluga rasta cijena dionica, pa su se ulagači nadali da Fed neće žuriti s povećanjem kamata koje se još od kraja 2008. kreću na rekordno niskim razinama od oko nula posto.

Stoga ih je zabrinulo priopćenje u kojemu čelnici Feda izražavaju uvjerenje da američko gospodarstvo stabilno raste, te da se tržište rada oporavlja.

To je potaknulo rast tečaja dolara, prinosa na 5-godišnje američke obveznice, dok su cijene dionica na Wall Streetu pale.

"Kretanja na tržištu poručuju nam da je Fed korak bliže povećanju kamata zbog poboljšanja situacije na tržištu rada", kaže Andrew Wilkinson, analitičar u tvrtki Interactive Brokers.

A nakon poruka iz američke središnja banke, dolar je na valutnim tržištima znatno ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost dolara u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 86,29 bodova, najvišu razinu u tri tjedna.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti probio iznad 109 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio oko 108,20 jena.

Dolar je ojačao i prema euru, pa je cijena eura zaronila ispod granice od 1,2600 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2740 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close