Azijski ulagači oprezni, dolar blago oslabio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2014. u 09:57
Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 1,5 posto.

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno, zbog pada cijena nafte i blagih gubitaka na Wall Streetu, dok je tečaj dolara prema euru i jenu skliznuo s najviših razine u više godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 1,5 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji i na drugim tržištima skliznuli su između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto. Od početka tjedna na gubitku je 0,8 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago skliznuli s najviših razina u povijesti. Nisu spremni znatnije mijenjati pozicije ni zbog toga što će u petak biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u studenom broj zaposlenih povećan za 230.000, nakon rasta za 214.000 u listopadu. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, ostati nepromijenjena na 5,8 posto, najnižoj razini u šest godina.

Pod pritiskom je ponovno energetski sektor, jer su cijene nafte pale nakon što je objavljeno da je Saudijska Arabija znatno smanjila cijenu 'crnog zlata' kupcima iz Azije i SAD-a, nakon što se prošloga tjedna na sastanku članica OPEC-a oštro usprotivila smanjenju proizvodnje, unatoč prevelikoj ponudi na tržištima.

"Novi potez Saudijske Arabije je još jedan znak da želi zadržati sadašnju razinu proizvodnje", kaže Tony Nunan, direktor u tvrtki Mitubishi Corp.

Jutros je terminska cijena nafte na američkim tržištima skliznula 0,4 posto, na 66,55 dolara po barelu, ali se i dalje drži na odmaku od najniže razine u pet godina od 63,72 dolara, na koju je pala u ponedjeljak.

Ulagače je razočarala i jučerašnja poruka čelnika Europske središnje banke (ECB) kako će o monetarnoj politici odlučivati početkom iduće godine.

ECB je smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućim godinama, kao i prognoze inflacije, a njezin predsjednik Mario Draghi poručio je kako će početkom iduće godine razmotriti utjecaj dosad uvedenih monetarnih mjera i tada odlučivati o daljnjim potezima, ako to bude potrebno.

"Nisam očekivao puno od ECB-a, koja se ne želi stjerati u kut, no uskoro bismo željeli vidjeti neku akciju, a ne samo riječi", kaže Matt Lloyd, strateg u fondu Advisors Asset Management.

ECB je pod sve većim pritiskom da spriječi novu recesiju u eurozoni. Već je smanjila kamate na rekordno niske razine, ponudila bankama jeftine kredite i počela kupovati imovinu kako bi potaknula kreditiranje, a time rast gospodarstva i inflacije. No, to zasad nije dalo željene rezultate.

I dok su poruke ECB-a loše utjecale na tržišta kapitala, na valutnim se tržištima euro oporavio.

Jučer je, uoči sjednice čelnika ECB-a, zaronio na svega 1,2279 dolara, novu najnižu razinu u više od dvije godine, dok se jutros kreće oko 1,2380 dolara.

Dolar je ponešto oslabio i prema japanskoj valuti. Jutros se njegova cijena kreće oko 120 jena, dok je jučer dosegnula 120,25 jena, novu najvišu razinu u više od sedam godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close