Azijske burze stagniraju, tečaj dolara jača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Tokijski Nikkei indeks jutros je u plusu 0,1 posto, na 15.469 bodova.

Unatoč nastavku snažnog rasta cijena dionica na Wall Streetu, na azijskim burzama danas najvažniji indeksi stagniraju, dok su se investitori uz dionice usmjerili i na drugu rizičniju imovinu, poput dolara, čiji je tečaj dosegnuo najvišu razinu prema euru u zadnjih devet mjeseci.

Tokijski Nikkei indeks jutros je u plusu 0,1 posto, na 15.469 bodova, dok MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih nije bilježio promjene.

Najveća pojedinačan gubitnica bila je dionica BHP Billitona, čija je cijena na burzi u Sydneyu potonula 3,9 posto. Ta najveća svjetska rudarska kompanija najavila je da planira izdvojiti dio imovine u 14 milijardi dolara vrijednu novu kompaniju radi jednostavnijeg poslovanja, kao i da neće otkupljivati vlastite dionice, što je dio investitora očekivao.

„Uz tako visoke valuacije, ne treba puno da se tržište razočara. Kratkoročni ulagači prodaju danas prodaju dionicu BNP Billitona“, kaže Ric Spooner, analitičar pri investicijskom društvu CMC Markets.

No, investitori su se okrenuli rizičnoj imovini nakon dobrih američkih pokazatelja s tržišta nekretnina, kao i zbog smanjivanja geopolitičkih napetosti, pa je tečaj dolara postao prema euru na najvišu razinu u zadnjih devet mjeseci.

„I dalje su investitori skloni rizičnijim ulaganjima. Prošloga tjedna prvi odabir ulagača bile su dionice, sada su ulaganja raspršenija, a posljedica toga je i prodaja američkih trezoraca i rast tečaja dolara“, kaže Junichi Ishikawa, strateg pri investicijskom društvu IG Securities u Tokiju.

Tečajem eura tako se trgovalo po 1,3303 dolara, što je njegova najniža razina u zadnjih devet mjeseci.

Dolar je poskupio i 0,2 posto prema jenu, pa stoji 103,12 jena, a tijekom trgovanja dotaknuo je i najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca od 103,23 jena.

Prinos po američkim 10-godišnjim trezorskim zapisima dosegnuo je 2,406 posto. Raste već tri dana uzastopce, odmaknuvši se tako od prošlotjedne najniže razine u zadnjih 14 mjeseci od 2,303 posto.

Kasnije tijekom dana očekuje se da će investitori pozornost usmjeriti na zapisnik s posljednjeg sastanka Feda, održanog krajem srpnja, u potrazi za signalima daljnjim monetarnih poteza.

Komentirajte prvi

New Report

Close