Azijske burze snažno porasle, euro pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 10:21
Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak snažno porasle, jer su najave daljnjeg ublažavanja monetarne politike u Kini i eurozoni potaknule sklonost ulagače prema rizičnijim investicijama, dok je tečaj eura pod pritiskom.

 Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak snažno porasle, jer su najave daljnjeg ublažavanja monetarne politike u Kini i eurozoni potaknule sklonost ulagače prema rizičnijim investicijama, dok je tečaj eura pod pritiskom.

Najviše su jutros, oko 2 posto, skočile cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu, dok su burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasli između 0,1 i 1 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednjih mjesec dana.

Azijske ulagače ohrabrio je neočekivani potez kineskih monetarnih vlasti koje su u petak smanjile kamatne stope po prvi puta nakon više od dvije godine.

Referentna kamata na jednogodišnje kredite smanjena je za 0,40 postotnih bodova, na 5,60 posto, a kamata na jednogodišnje depozite za 0,25 postotnih bodova, na 2,75 posto.

Potez kineske središnje banke uslijedio je nakon niza naznaka usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Reuters iz anonimnih izvora doznaje da je kineska središnja banka spremna i dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast uspavanog gospodarstva i suzbila deflacijske prijetnje.

"Smanjenje kamata u Kini pokazuje koliko su vlasti u svijetu odlučne da spriječe deflaciju i potaknu rast gospodarstva. I dok je kvantitativno popuštanje monetarne politike u SAD-u okončano, Japan i Europa i dalje će voditi izuzetno labavu monetarnu politiku, a pridružuje im se i Kina", kaže Shane Oliver, strateg u fondu AMP Capital.

Zahvaljujući tome, cijene dionica u Šangaju jutros su snažno skočile, pa je ključni indeks dosegnuo najvišu razinu u godinu i pol dana.

Pozitivno je na tržišta dionica utjecala i poruka predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija u petak da se izuzetno niska stopa inflacije u eurozoni mora brzo povećati bilo kojim raspoloživim sredstvima, te da će središnja banka povećati iznose i brzinu programa kupnje imovine ako to bude potrebno.

Na taj bi se način, naime, trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva te suzbiti deflacijske prijetnje.

I dok je to potaknulo tržišta dionica, na valutnim se tržištima euro od petka nalazi pod pritiskom.

Jutros se tečaj eura prema dolaru kreće nedaleko najniže razine u 26 mjeseci od 1,2357 dolara, nakon što je u petak oštro pao s 1,2525 na 1,2390 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura zaronila je jutros na 145,70 jena, dok se još u petak kretala oko 148 jena.

Dolar je, pak, blago ojačao prema japanskoj valuti, pa se jutros njegov tečaj kreće oko 117,90 jena, dok je u petak iznosio 117,75 jena.

Ipak, prilično je udaljen od 118,98 jena, najviše razine u sedam godina, koju je dosegnuo prošloga tjedna, a nakon koje su japanske vlasti poručile da je pad tečaja jena preoštar, što je dovelo do stabilizacije japanske valute.

Komentirajte prvi

New Report

Close