Azijske burze porasle uoči odluka Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2019. u 08:50
Foto: Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu dosegnule najviše razine u pet tjedana jer se ulagači nadaju da će američki Fed signalizirati smanjenje kamata i jer je najavljen nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 1,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,8 i 2,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan skok cijena dionica na Wall Streetu, nakon izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

„Ne očekujemo velike promjene nakon sastanka dviju strana na skupu G20, no činjenica da obje strane žele razgovarati trebalo bi barem dovesti do odgađanja povećanja carina za neko vrijeme”, kaže Iris Pang, analitičarka ING-a.

Tržišta su pod pritiskom od početka svibnja kada su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva.

Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto.

No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva američka središnja banka uskoro smanjiti ključne kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 6 posto, pa je sada samo 1 posto udaljen od rekordne razine dosegnute krajem travnja.

Jučer su čelnici američke središnje banke započeli dvodnevnu sjednicu, a danas poslijepodne očekuje se njihovo priopćenje, nakon čega će predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za novinare.

Ne očekuje se da će Fed već na ovoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope, no ulagači se nadaju signalima da bi to mogao učiniti na sjednici u srpnju.

„Tržište gotovo jednoglasno očekuje poruke o popuštanju monetarne stege, pitanje je samo kojega stupnja”, kaže Blake Gwinn, direktor u tvrtki NatWest Markets.

Dolar ojačao prema euru

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta, ponajviše prema euru.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,47 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,30 na 108,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura zaronila na 1,1190 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1230 dolara.

Euro je pod pritiskom od jučer poslijepodne kada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da bi banka mogla dodatno smanjiti kamatne stope i uvesti druge poticajne gospodarske mjere, što je iznenadilo ulagače.

Zahvaljujući nadi u nove monetarne poticajne mjere najvećih središnjih banaka u svijetu, jučer su porasle i cijene nafte, dok se jutros stabilne.

Cijena barela na američkom tržištu kreće se oko 53,90 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 51,85 dolara. Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 62,05 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 60,80 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close