Azijske burze porasle, ulagači oprezni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2015. u 08:20
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim monetarnim mjerama u regiji, no trguje se oprezno uoči početka uskrsnih blagdana.

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim monetarnim mjerama u regiji, no trguje se oprezno uoči početka uskrsnih blagdana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,5 posto.

Azijski ulagači odlučili su ignorirati jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom i niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Jučer objavljeni podaci o manjem nego što se očekivalo rastu zaposlenosti u SAD-u u privatnom sektoru, prema podacima konzultantske tvrtke ADP, a većem nego što se očekivalo padu aktivnosti u tvorničkom sektoru, mogli bi, nadaju se ulagači, navesti Fed na odgodu povećanja kamata.

"Usporavanje rasta američkog gospodarstva i nejaka inflacija omogućuju Fedu odgodu i sporiji ritam podizanja kamata", navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

Najviše su jutros, gotovo 2 posto, skočile cijene dionica na burzi u Tokiju, i to unatoč slabosti japanskog gospodarstva i jačanju jena prema dolaru.

"Čini se da hedge fondovi pokrivaju svoje kratke pozicije, nakon što je Nikkei indeks oštro pao ovoga tjedna", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Uz to, japanski ulagači nadaju se novim poticajnim monetarnim mjerama zbog sporog rasta gospodarstva, a tome se nadaju i ulagači na burzama u Kini i Australiji.

A na valutnim je tržištima jutros mirno, nakon što je jučer poslijepodne dolar osjetno pao jer je niz slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja potaknuo špekulacije da će Fed povećati kamate tek krajem ove ili čak početkom iduće godine.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,1 posto, na 119,60 jena, dok cijena eura prema dolaru stagnira oko 1,0760 eura.

Analitičari očekuju oprezno trgovanje na valutnim tržištima do izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje u pravilu znatno utječe na smjer tržišta jer potiče špekulacije hoće li Fed ili neće mijenjati monetarnu politiku.

No, ovoga puta reakcije ulagača očekuju se tek idućega tjedna jer se na mnogim burzama, zbog uskrsnih blagdana, u petak i ponedjeljak ne radi.

A cijene su nafte jutros osjetno pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,2 posto, na 49,50 dolara, izgubivši dio jučerašnjeg dobitka od 5 posto. Na londonskom je tržištu, pak, nakon jučerašnjeg skoka za 3,6 posto, jutros cijena 'crnog zlata' pala za 1,1 posto, na 56,50 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close