Azijske burze porasle, euro ojačao nakon ‘stres testa’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 09:32
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva i bolji nego što se očekivalo rezultati 'stres testa' Europske središnje banke (ECB).

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu, pali su, pak, između 0,5 i 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Azijske ulagače ponajviše je ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu u petak za 0,7 posto, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja i kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, kao što su Microsoft i Procter & Gamble.

"Stabilno tržište nekretnina u SAD-u i solidan rast britanskog gospodarstva podržali su nadu ulagača da situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima i nije tako loša kao što se još nedavno mislilo", navode analitičari Barclays banke u osvrtu na tržište.

U petak objavljeni podaci pokazali su da je prodaja novih kuća u SAD-u dosegnula najvišu razinu u šest godina, dok je bruto domaći proizvod Velike Britanije u trećem tromjesečju porastao 0,7 posto na kvartalnoj razini.

Ulagače su ponešto oraspoložili i rezultati 'stres testa' u Europi, pa terminski indeksi jutros najavljuju umjereni rast cijena dionica na burzama u Londonu, Frankfurtu i Parizu.

Ukupno 25 od 130 najvećih banaka eurozone nije prošlo na provjeri kapitala na kraju prošle godine, no većina njih u ovoj je godini već povećala kapital i poboljšala svoje financije, pokazuje jučer objavljeno izvješće ECB-a. Međutim, time nisu riješeni svi problemi. Ispit je, naime, prisilio banke da povećaju iznose rizičnih kredita za 136 milijardi eura, za 879 milijardi.

"Banke su suočene sa znatnim izazovima jer sektor ostaje kronično neprofitabilan i jer moraju riješiti problem 879 milijardi eura rizičnih kredita, za što će im trebati značajan iznos kapitala", upozorava računovodstvena tvrtka KPMG.

A na valutnim je tržištima euro jutros ojačao jer su rezultati 'stres testa' ipak bolji od očekivanja.

Stoga je jutros njegov tečaj dosegnuo 1,2710 dolara, dok je u petak navečer iznosio 1,2670 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena skliznula sa 108,15 jena, koliko je iznosila u petak, na 107,90 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close