Azijske burze porasle, euro iznad 1,07 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2015. u 08:19
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, prateći uspon na američkim i europskim tržištima, dok se tečaj eura probio iznad razine od 1,07 dolara.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, prateći uspon na američkim i europskim tržištima, dok se tečaj eura probio iznad razine od 1,07 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su, 0,3 posto, pale i cijene dionica u Singapuru.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasli su, pak, između 0,2 i 1,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na europskim burzama, gdje je FTSEurofirst indeks 300 vodećih dionica dosegnuo najvišu razinu u 14 godina.

To se zahvaljuje poruci čelnika Europske središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da će ustrajati na punoj provedbi programa kupnje obveznica kako bi se potaknuo rast gospodarstva eurozone.

I na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Ipak, najviše je jučer ojačao energetski sektor, zahvaljujući skoku cijena nafte za više od 5 posto.

Jutros je, pak, na američkom tržištu cijena 'crnog zlata' pala 0,5 posto, na 56,10 dolara po barelu.

Među azijskim burzama najveća je dobitnica šangajska, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne poticajne mjere, nakon što je jučer objavljeno da je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije u šest godina.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, zbog čega jačaju špekulacije da će američka središnja banka Fed odgoditi povećanje kamatnih stopa.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 119,25 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 119,65 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,0710 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0620 dolara. Još u utorak kretala se ispod 1,06 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close