Azijske burze porasle, euro blago ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2015. u 08:15

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, zahvaljujući jučerašnjem oporavku na Wall Streetu nakon dva dana pada, no ulagači su oprezni zbog anemičnog rasta globalnog gospodarstva.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, zahvaljujući jučerašnjem oporavku na Wall Streetu nakon dva dana pada, no ulagači su oprezni zbog anemičnog rasta globalnog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji ojačale između 0,1 i 0,4 posto.

U Šangaju su pale oko 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto. Od početka mjeseca taj je indeks na gubitku 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje stabilizaciji cijena nafte i tehničkoj korekciji cijena dionica nakon dva dana pada.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao za 43.000, na 265.000, najnižu razinu od 2000. godine.

Premda analitičari tako oštar pad pripisuju skraćenom radnom tjednu zbog blagdana, ti podaci ipak ukazuju na poboljšanje situacije na američkom tržištu rada.

Zbog toga se očekuje nastavak snažnog rasta američkog gospodarstva. Poslijepodne će biti objavljeni prvi podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a u posljednjem lanjskom kvartalu, a analitičari očekuju rast od 3 posto na godišnjoj razini.

Premda bi to bio sporiji rast BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je skočio impresivnih 5 posto, taj bi podatak ipak bio potvrda da je najveće svjetsko gospodarstvo i dalje u zamahu.

Podršku tržištima pruža i stabilizacija cijena nafte. Jutros se na američkom tržištu cijena 'crnog zlata' stabilno kreće na jučerašnjim razinama od oko 44,50 dolara po barelu, nakon što je jučer tijekom dana skliznula oko 2 posto, nedaleko najnižih razina u šest godina.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Tokiju, premda su najnoviji podaci pokazali da inflacija i dalje slabi, peti mjesec zaredom, ponajviše zbog pada cijena nafte.

No, s druge strane, ulagače su ohrabrili podaci o rastu industrijske proizvodnje u Japanu za 1 posto, zahvaljujući rastu izvoza, kao i solidni poslovni rezultati kompanija.

"Inozemni faktori i dalje dominantno utječu na raspoloženje ulagača na japanskom tržištu. No, s početkom objava kvartalnih financijskih rezultata, ulagači se nadaju naznakama boljeg poslovanja kompanija u 2015. godini", kaže Masaru Hamasaki, direktor u tvrtki Amundi Japan.

A na valutnim tržištima i dalje traju nagađanja kada će američki Fed povećati ključne kamate – polovicom ili krajem godine. Kako druge središnje banke u svijetu ublažavaju monetarnu politiku, zbog slabljenja gospodarstava i opasnosti od deflacije, dolar je i dalje snažan.

"Ako treba izvući neki zaključak iz posljednjih kretanja na valutnim tržištima, bio bi to da treba kupovati dolare jer je to i dalje najbolja oklada u globalnom valutnom ratu", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Ipak, jutros je zamah američke valute oslabio, pa je njezin tečaj prema japanskoj skliznuo 0,3 posto, na 117,80 jena.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1275 na 1,1325 dolara, odmaknuvši se od 1,1098 dolara, najniže razine u 11 godina, na koju je pala početkom tjedna.

Europska je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je tečaj eura porastao s jučerašnjih 132,60 na 133,60 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close