Azijske burze porasle, dolar uzletio prema jenu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 09:23
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je tečaj dolara skočio iznad 110 jena.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je tečaj dolara skočio iznad 110 jena, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva i neočekivanog labavljenja monetarne politike japanske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,7 posto, pa bi ovoga tjedna mogao zabilježiti rast veći od 2 posto.

Dobro raspoloženje azijskih ulagača zahvaljuje se jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, nakon vijesti da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 3,5 posto na godišnjoj razini, više od 3 posto koliko su očekivali analitičari.

Premda je to sporiji rast u odnosu na 4,6 posto u prethodnom kvartalu, taj podatak pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka nakon pada u prvom tromjesečju. To je odagnalo strahovanja ulagača da bi smanjenje monetarnih poticaja američkog Feda moglo narušiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Snažan skok Nikkei indeksa, koji je jutros dosegnuo najvišu razinu u sedam godina, zahvaljuje se i neočekivanoj odluci japanske središnje banke o daljnjem popuštanju monetarne politike.

Jutros su čelnici Bank of Japan (BOJ) poručili da će povećati iznose za kupnju državnih obveznica i dionica nekretninskih i drugih investicijskih fondova kako bi spriječili novu deflaciju u Japanu, nakon oštrog pada cijena nafte.

"Potez središnje banke potpuno je iznenađenje, jer čelnici BOJ-a nisu u posljednje vrijeme djelovali pesimistično. Ovaj je potez očigledno odgovor monetarnih vlasti na slabost cijena", kaže Junko Nishioka, glavni ekonomist u tvrtki RBS Securities.

Jutros objavljeni podaci pokazali su da je stopa inflacije u Japanu u rujnu na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, zbog čega je ciljana stopa inflacije središnje banke sve udaljenija.

"Mislim da će potez BOJ-a biti učinkovit, jer je izazvao oštar pad tečaja jena. A to će povećati cijene uvoznih proizvoda, što bi trebalo potaknuti rast inflacije bliže ciljanim razinama središnje banke", kaže Junko Nishioka.

A nakon neočekivanih poruka japanske središnja banke, dolar je na valutnim tržištima uzletio prema jenu. Skočio je više od 1 posto, na 110,67 jena, najvišu razinu od siječnja 2008. godine. Još jučer u ovo doba kretao se oko 109,10 jena.

Slabljenje jena, a skok Nikkei indeksa, posljedica je i odluke da će japanski državni mirovinski fond moći povećati svoj portfelj dionica s 12 na 25 posto ukupnog portfelja.

Potaknut snažnim usponom prema jenu, dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu. Stoga je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2590 na 1,2565 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close