Azijske burze porasle, dolar stabilan uoči odluka Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 09:21
Foto: Thinkstock

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji najveći dnevni skok burzovnih indeksa na Wall Streetu u posljednjih mjesec dana.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem skoku indeksa na Wall Streetu, nakon napisa da bi američki Fed mogao ostati popustljiv po pitanju monetarne politike.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,9 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Australiji pali su oko 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,8 posto, nakon devet dana poniranja.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji najveći dnevni skok burzovnih indeksa na Wall Streetu u posljednjih mjesec dana, potaknut napisom obično dobro obaviještenog Wall Street Journala kako Fed neće zauzeti tako čvrst stav po pitanju monetarne politike kao što se nagađalo.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a kako se situacija u gospodarstvu SAD-a poboljšava, špekuliralo se da bi mogli signalizirati povećanje ključnih kamata prije nego što se to na tržištu očekivalo. No, nakon napisa WSJ-a, ta su strahovanja splasnula.

WSJ, naime, piše da će u priopćenju Feda, koje će biti objavljeno danas poslijepodne, ostati uobičajena fraza o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme. Špekuliralo se da bi izostavljanje te fraze predstavljalo signal da će Fed uskoro, po prvi puta nakon osam godina, povećati cijenu novca.

Očekuje se da će na ovoj sjednici Fed dodatno smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, što bi značilo da će u listopadu sasvim ukinuti te poticajne mjere.

S nestrpljenjem se očekuju i nove prognoze Feda o gospodarstvu i kamatnim stopama, što bi tržištu moglo dati jasnije smjernice kada središnja banka kani povećati kamate, na kraju prvog ili na početku drugog polugodišta iduće godine.

Ulagači se, dakako, nadaju da će to biti što kasnije kako bi tržišta što dulje mogla rasti na temelju jeftinog novca.

„Fedove procjene kretanja kamata na kraju 205. i 2016. godine mogle bi biti malo povećane u odnosu na prethodne prognoze, što bi tržištima predstavljalo signal da se priprema povećanje cijene novca“, pišu analitičari IHS Global Insighta u bilješci klijentima.

Pozitivno je danas na tržišta utjecala i vijest kako će kineska središnja banka ubrizgati svježu likvidnost u pet najvećih tamošnjih banaka. To, naime, može značiti da je Peking spreman dodatno potaknuti rast gospodarstva, koje u posljednje vrijeme posustaje.

Zahvaljujući nadi u poticanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg potrošača sirovina u svijetu, jutros su cijene nafte i kovina ponešto ojačale, nakon što su danima bile pod pritiskom.

A na valutnim se tržištima trguje oprezno uoči odluka čelnika Feda. Tečaj dolara prema japanskoj valuti blago je porastao s jučerašnjih 107,15 na 107,25 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan. Cijena eura kreće se na jučerašnjim razinama, oko 1,2950 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close