Azijske burze porasle, dolar ojačao prema euru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 08:22
Foto: Thinkstock

Azijske ulagače ohrabrio je nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu u petak.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući usponu indeksa na Wall Streetu krajem prošloga tjedna, dok je tečaj dolara prema euru dosegnuo novu najnižu razinu u 28 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu oko 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,6 i 1,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1,1 posto, nastavivši uspon od kraja prošloga tjedna.

Azijske ulagače ohrabrio je nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu u petak, treći dan zaredom. U ta tri dana S&P 500 indeks skočio je 5 posto, čime je nadoknadio veliku većinu gubitaka iz prethodnih dana, kada je na tržištu vladala panika zbog oštrog pada cijena nafte i ruskog rublja te niza naznaka slabosti najvećih svjetskih gospodarstava.

Taj preokret na tržištima zahvaljuje se porukama Feda polovicom prošloga tjedna da se američko gospodarstvo stabilno oporavlja i da se iduće godine može očekivati povećanje kamata u SAD-u, ali da će po tom pitanju biti 'strpljiv'.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte. Nakon što je prošloga tjedna pala 2 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena 'crnog zlata' porasla 1,4 posto, na 62,20 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu ojačala 1 posto, na 57,75 dolara.

"Na tržišta pozitivno utječe nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu i u energetskom sektoru, nakon stabilizacije cijena nafte. Ako se nastavi ovaj 'uspon Djeda Mraza', cijene će dionica godinu završiti u pozitivnom području", kaže Leanne Jones, analitičarka u tvrtki Bell Direct.

Pred kraj godine fond menadžeri uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje, pa kupuju dionice koje su u toj godini zabilježile najveći rast, što podržava rast burzovnih indeksa i što se popularno naziva 'uspon Djeda Mraza'.

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao u odnosu na europsku valutu jer se u idućoj godini očekuje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u, dok se u eurozoni očekuje labavljenje.

Sve je izglednije da će početkom 2015. Europska središnja banka (ECB) početi, po uzoru na američki Fed, kupovati državne obveznice kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila rizike od deflacije.

Luc Coene, član vijeća ECB-a, kazao je u subotu u intervjuu da bi banka trebala početi kupovati državne obveznice kako bi potaknula rast niske inflacije u eurozoni i kako bi se poboljšalo povjerenje ulagača.

Zbog toga je jutros cijena eura u jednom trenutku skliznula na 1,2220 dolara, najnižu razinu od kolovoza 2012. godine, dok je u petak iznosila 1,2230 dolara.

No, prema ostalim valutama, dolar je blago oslabio, nakon snažnog rasta prošloga tjedna. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,50 bodova, nakon što je u petak dosegnuo 89,645 bodova, najvišu razinu u devet godina.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti jutros skliznuo na 119,35 jena, dok je u petak iznosio 119,50 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close