Azijske burze porasle, britanska funta ojačala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 09:39
Thinkstock

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto.

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući prvim rezultatima referenduma koji pokazuju da Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i jučerašnjim rekordnim dosezima cijena dionica na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,5 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa, jer na Wall Streetu i dalje vlada dobro raspoloženje nakon poruke Feda u srijedu da će ključne kamatne stope još neko vrijeme ostati na rekordno niskih oko nula posto.

Pozitivno je na tržište utjecala i vijest o uspjehu javne ponude dionica Alibabe. Zahvaljujući velikoj potražnji, cijena dionice te kineske kompanije za e-trgovinu određena je u četvrtak na maksimalnih 68 dolara, pa će tržišna vrijednost Alibabe nadmašiti vrijednost industrijskih divova, kao što su Boeing i Walt Disney.

Prodajom oko 320 milijuna dionica u IPO-u prikupljeno je 21,8 milijardi dolara, pa je to dosad najveća javna ponuda dionica u tehnološkom sektoru, veća od Facebookove 2012. godine, i treća po vrijednosti u povijesti.

To pokazuje da su ulagači spremni na nova ulaganja, premda se cijene dionica na svjetskim tržištima kreću na vrlo visokim razinama, zbog čega dio analitičara, pa i institucija upozorava na mogućnost pada cijena u slučaju zaoštravanja geopolitičkih napetosti u Ukrajini i na Bliskom istoku, te zaokreta u monetarnoj politici američke središnje banke.

Ulagače su ohrabrili i prvi rezultati jučerašnjeg referenduma koji pokazuju da se većina Škota protivi odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.

Zahvaljujući tome, jutros je na valutnim tržištima snažno porasla britanska funta. Njezin je tečaj skočio na 1,6525 dolara, znatno iznad 1,6050 dolara, najniže razine u 10 mjeseci, na koju je skliznuo prošloga tjedna zbog strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica eventualnog odcjepljenja Škotske.

Prvi rezultati škotskog referenduma pozitivno su utjecali i na jedinstvenu europsku valutu. Cijena eura dosegnula je jutros 1,2920 dolara, nakon što je jučer zaronila na 1,2834 dolara, najnižu razinu u 14 mjeseci.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj jutros skočio s jučerašnjih 108,80 na 109,15 jena, novu najvišu razinu od 2008. godine.

Posljedica je to očekivanja da će iduće godine kamate u SAD-u biti povećane, zbog čega američka valuta dobiva na privlačnosti, dok se u Japanu očekuje daljnje labavljenje monetarne politike jer tamošnje gospodarstvo ne uspijeva stati čvrsto na put oporavka.

Komentirajte prvi

New Report

Close