Azijske burze pod pritiskom, dolar ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 09:39
Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,9 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer je pad cijena nafte i indeksa na Wall Streetu obnovio strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,9 posto.

U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu, nakon četiri dana rasta, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice u energetskom sektoru zbog oštrog pada cijena nafte.

Terminska cijena 'crnog zlata' na američkom tržištu potonula je jučer 2,8 posto, a jutros je skliznula na 80,45 dolara po barelu, blizu najniže razine u dvije godine od 79,78 dolara, na koju je zaronila prošloga tjedna.

Posljedica je to izvješća da su zalihe nafte u SAD-u neočekivano snažno porasle drugi tjedan zaredom, što je izazvalo strahovanja od slabljenja potražnje za naftom uslijed slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

A upravo zbog niza podataka koji ukazuju na slabljenje globalnog gospodarstva, proteklih su tjedana dionice bile pod snažnim pritiskom.

"Potrebno je neko vrijeme da se tržišta smire, jer je raspoloženje ulagača i dalje krhko. Tržišta su shvatila da ne mogu ovisiti samo o rastu američkog gospodarstva, dok druga slabe", kaže Tsuyoshi Shimizu, strateg u fondu Mizuho Asset Management.

Ulagače je uznemirila i pucnjava u kanadskom parlamentu, nakon što je naoružani muškarac iz vatrenog oružja ispred spomenika kanadskim žrtvama rata u središtu Ottawe ubio vojnika, a potom otrčao u zgradu parlamenta. Napadač je ubijen, a istražuje se je li riječ o terorističkom aktu.

Zbog toga ulagača nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija u trećem tromjesečju, kao ni solidne vijesti iz Kine.

Prema jutros objavljenom izvješću HSBC banke i tvrtke Markit, PMI indeks aktivnosti u kineskom gospodarstvu porastao je u listopadu s 50,2 na 50,4 boda, nešto više od očekivanja, što ukazuje na stabilizaciju ekonomije nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

"Premda se proizvodni sektor u listopadu stabilizirao, čini se da gospodarstvo i dalje trpi od nedovoljne efektivne potražnje", kaže Hongbin Qu, ekonomist u HSBC banci.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao drugi dan zaredom, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog špekulacija da američka središnja banka neće tako skoro povećati kamatne stope jer najveća svjetska gospodarstva slabe.

Jutros je njegov tečaj prema japanskoj valuti dosegnuo 107,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,90 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2725 na 1,2640 dolara. Euro je pod pritiskom od jučer kada je objavljeno da najmanje 11 banaka neće proći na 'stres testu' Europske središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close