Azijske burze pale zbog slabosti kineskog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2014. u 09:08
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros zaronile na najniže razine u pet tjedana.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros zaronile na najniže razine u pet tjedana, jer niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

Burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji bili su u 7,30 sati u minusu između 0,1 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,8 posto, zaronivši na najnižu razinu u pet tjedana.

U nešto više od tjedan dana taj je indeks potonuo više od 4 posto, skliznuvši s najviše razine u gotovo sedam godina.

U subotu obavljeni podaci pokazuju da je tvornička proizvodnja u Kini u kolovozu pala na najnižu razinu u gotovo šest godina, a usporen je i rast u drugim ključnim sektorima, što je izazvalo strahovanja ulagača od usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Ti podaci potvrđuju da je nakon jačanja u drugom tromjesečju zamah gospodarstva na početku trećeg kvartala oslabio“, navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima. Pritom su smanjili procjene rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini sa 7,4 na 7,2 posto.

Ulagače zabrinjava i to što je kineska vlada ovih dana poručila da nije zabrinuta ovakvim tempom rasta gospodarstva, što bi moglo značiti da ne kani uvesti dodatne poticajne mjere, čemu su se ulagači nadali, s obzirom da vlasti ciljaju na rast od 7,5 posto.

Zbog usporavanja rasta Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale cijene nafte i kovina. Terminska cijena nafte skliznula je više od 1, a bakra 0,7 posto. Cijena zlata zaronila je, pak, na najnižu razinu u osam mjeseci, 1.225 dolara po unci.

Zbog toga su se, pak, pod pritiskom našle cijene dionica naftnih i rudarskih kompanija.

Ulagače zabrinjava i mogućnost povećanja kamatnih stopa u SAD-u prije nego što su očekivali, s obzirom na poboljšanje situacije u američkom gospodarstvu.

Zbog toga nisu voljni riskirati uoči dvodnevne sjednice čelnika Feda u utorak i srijedu. Nitko, doduše, ne očekuje da će Fed konkretne poteze najaviti već na ovoj sjednici, no analitičari smatraju da bi čelnici središnje banke mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, možda izostaviti dosad uobičajenu frazu o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme. A to bi bio signal da bi uskoro mogli povećati cijenu novca, po prvi puta nakon osam godina.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi, dok na valutnim tržištima vlada oprez uoči sjednice Feda.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se na razinama od petka, oko 107,30 jena, nedaleko od najviše razine u posljednjih šest godina od 107,39 jena, koju je dosegnuo prošloga tjedna.

Dolar je stabilan i prema europskoj valuti, pa se cijena eura jutros kreće oko 1,2970 dolara, dok je u petak iznosila 1,2960 dolara.

„Kako se očekuje čvršći stav čelnika Feda po pitanju monetarne politike, posljednjih je tjedana dolara jačao. No, dok stav Feda ne bude jasniji, ne očekujemo daljnje jačanje američke valute“, pišu analitičari Credit Agricole banke u bilješci klijentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close