Azijske burze pale, tečaj eura najniži u godinu dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale zbog slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz Kine i eurozone.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale zbog slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz Kine i eurozone, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u godinu dana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Šangaju porasle oko 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznuli su, pak, između 0,3 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Pad tog indeksa ponajviše je posljedica jučerašnjih izvješća koja ukazuju na usporavanje industrijskih aktivnosti u Kini i eurozoni, što bi moglo dovesti do usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Tržišta su, također, pod pritiskom geopolitičkih napetosti, posebice u Ukrajini, a azijskim ulagačima nedostaju i smjernice s Wall Streeta, gdje su jučer zbog praznika nije radilo.

Snažan rast tokijskog Nikkei indeksa pripisuje se, pak, slabljenju jena, zbog čega japanski proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji, ali i najavama promjena u vladi Shinzo Abea, koje bi, smatraju analitičari, mogle rezultirati ubrzanjem reformi.

A na valutnim je tržištima euro jutros zaronio na 1,3117 dolara, novu najnižu razinu u godinu dana, što je posljedica uvjerenja ulagača da će Europska središnja banka (ECB) uskoro, možda već u četvrtak, dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila rizik od deflacije.

Američka je valuta jutros ojačala i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara porasla s jučerašnjih 104,15 na 104,79 jena, novu najvišu razinu u sedam mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close