Azijske burze pale, tečaj dolara u zamahu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 09:13
Foto: Thinkstock

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Hong Kongu potonuli su 0,7 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, nakon jučerašnjih poruka američke središnje banke da će kamate još neko vrijeme ostati niske, ali potom rasti brže nego što se prije očekivalo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Šangaju blago porasle.

No, burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Hong Kongu potonuli su 0,7 posto, a znatno su pale i cijene dionica na drugim tržištima, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,9 posto, zaronivši na najnižu razinu u 12 tjedana.

Pad cijena dionica posljedica je naznaka da bi u SAD-u kamatne stope mogle rasti brže nego što se očekivalo. Doduše, jučer su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke priopćili da će ključne kamate ostati na niskim razinama još 'neko vrijeme'.

Međutim, u posebno objavljenim projekcijama vidi se da čelnici Feda idućih godina očekuju brži rast kamata nego prije. Tako procjenjuju da će na kraju 2015. godine kamate iznositi 1,375 posto, a ne 1,125 posto, koliko su očekivali prije tri mjeseca, a povećali su i procjene razina kamata u 2016. i 2017. godini.

Uz to, Fed je jučer, kao što se očekivalo, odlučio smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara mjesečno, što znači da bi u listopadu mogao sasvim ukinuti te poticajne mjere.

Rekordno niske kamatne stope Feda i programi kupnje obveznica godinama su održavali tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica. Međutim, programi kupnje obveznica bliže se kraju, pa tržište gubi dio podrške monetarne politike.

Jasno je, također, da će središnja banka kamate početi povećavati 2015., no ostaje otvoreno pitanje da li u prvoj ili drugoj polovici godine.

„Smatramo da smjernice Feda najavljuju normalizaciju monetarne politike u 2015. Premda će vrijeme prvog povećanja kamata ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima, mi očekujemo početak normalizacije u ožujku iduće godine“, kaže Dylan Eades, ekonomist u ANZ-u.

Mogućnost bržeg rasta kamata u SAD-u nego što se očekivalo razočaralo je ulagače, pa ih nije uspio ohrabriti ni jučerašnji rekordni doseg Dow Jones indeksa na Wall Streetu.

Za razliku od drugih azijskih tržišta, tokijski Nikkei indeks snažno je jutros porastao, dosegnuvši novu najvišu razinu u osam mjeseci, što se zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru.

To je, naime, potaknulo rast cijena dionica japanskih izvoznika jer zbog slabljenja jena raste cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu.

Premda, jutros je objavljeno da je japanski izvoz u kolovozu pao 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ponajviše zbog 4,4-postonog pada izvoza u SAD.

A na valutnim je tržištima tečaj dolara snažno porastao nakon poruka iz Feda. Jutros je dosegnuo 108,80 jena, novu najvišu razinu u šest godina, dok se jučer u ovo doba kretao oko 107,25 jena.

Kako se bliži vrijeme povećanja kamata u SAD-u, tako američka valuta dobiva na privlačnosti, s obzirom da će u Japanu i eurozoni kamate još dulje vrijeme ostati niske.

Zbog toga je dolar u zamahu i prema europskoj valuti, pa je cijena eura jutros pala s jučerašnjih 1,2950 na 1,2834 dolara, najnižu razinu u 14 mjeseci.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje njegovu vrijednost u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je dosegnuo 84,814 bodova, najvišu razinu od srpnja 201. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close