Azijske burze pale, loše vijesti iz Kine i Japana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2015. u 08:17
Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu gotovo 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 2,1 posto.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, jer su makroekonomski pokazatelji iz Kine i Japana dodatno podržali strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu gotovo 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 2,1 posto.

U Južnoj Koreji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,8 posto, nakon što je jučer skočio 3,2 posto.

Nakon što su jučer cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere, jutros su oštro pale nakon novih pokazatelja koji upućuju na usporavanje najvećih svjetskih gospodarstava.

U Kini su u kolovozu proizvođačke cijene pale 42. mjesec zaredom, a premda je u istom mjesecu inflacija blago porasla, ulagači se plaše da drugom po veličini svjetskom gospodarstvu prijeti rizik od deflacije.

Zbog toga su, nakon dva dana snažnog rasta, cijene dionica na kineskim burzama danas pale više od 1,5 posto. No, analitičari kažu da ne očekuju tako oštar pad burzovnih indeksa kao proteklih tjedana, jer tržišta podržava nada da će kineske vlasti uvesti dodatne poticajne mjere kako bi ubrzale rast gospodarstva.

U Japanu je, pak, ključni pokazatelj kapitalnih investicija u srpnju neočekivano pao drugi mjesec zaredom, što pokazuje da se gospodarstvo teško oporavlja od pada u drugom tromjesečju.

Zbog toga je jutros japanski Nikkei indeks potonuo oko 3 posto, nakon što je jučer, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere vlasti, skočio 7,7 posto.

S obzirom na naznake slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, analitičari posljednjih dana smanjuju procjene rasta svjetskog gospodarstva.

"Prije smo očekivali da će rast globalnog gospodarstva do 2017. dosegnuti 4 posto. No, sada očekujemo da će idućih godina rast iznositi oko 3,5 posto, a moguće je da ćemo uskoro dodatno smanjiti procjene", pišu analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

Loše je na azijska tržišta utjecao i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, čime je izbrisan dio dobitaka od prethodnoga dana i nastavljeno nesigurno trgovanje.

Nestabilna su i tržišta sirovina, pa jedan dan cijene rastu, a već drugi padaju.

Tako su jučer cijene nafte na američkom tržištu potonule gotovo 4 posto, otprilike isto koliko su dan prije skočile. Jutros se, pak, cijena barela zasad stabilno kreće oko 44,15 dolara.

A na valutnim je tržištima američki dolar ojačao prema jenu zbog špekulacija da bi japanska središnja banka već u listopadu mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva.

Tako je tečaj dolara jutros dosegnuo 120,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 120,25 jena.

No, u odnosu na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1170 na 1,1215 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close