Azijske burze pale, euro stabilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Na azijskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica jer su ulagače, ionako nesigurne zbog ukrajinske krize, obeshrabrili slabiji nego što se očekivalo podaci iz kineskog gospodarstva.

Na azijskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica jer su ulagače, ionako nesigurne zbog ukrajinske krize, obeshrabrili slabiji nego što se očekivalo podaci iz kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,4 i 2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,1 posto.

Premda su napetosti između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine ponešto ublažene, kriza u toj zemlji i dalje drži ulagače na oprezu.

Oštar pad cijena dionica posljedica je, pak, razočaravajućih pokazatelja iz kineskog gospodarstva. U veljači je izvoz potonuo više od 18 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, znatno više nego što se očekivalo, dok je uvoz porastao oko 10 posto.

To je izazvalo strahovanja od usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Uz to, slabost kineskog izvoza možda ukazuje i na slabljenje globalne potražnje.

Zbog toga su u drugi plan pali podaci o snažnom rastu zaposlenosti u SAD-u, objavljeni u petak, koji su potaknuli uspon S&P 500 indeksa na Wall Streetu na rekordnu razinu.

„Američki podaci imaju inače veći utjecaj na tržište, no psihološki efekt slabih pokazatelja iz Kine ne može se zanemariti“, kaže Koji Fukaya, predsjednik u tvrtki FPG Securities.

A na valutnim se tržištima jutros trguje mirno, nakon što je u petak u jednom trenutku tečaj eura dosegnuo 1,3915 dolara, najvišu razinu od listopada 2011. godine. Jutros se kreće oko 1,3880 dolara.

Cijena eura blago je oslabila i u odnosu na japansku valutu, na 143,10 jena, dok je u petak iznosila 143,30 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo sa 103,25 jena, koliko je iznosio u petak, na 103,05 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close