Azijske burze pale, euro najslabiji u 11 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 08:17
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u 11 godina uoči sjednice Europske središnje banke (ECB).

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u 11 godina uoči sjednice Europske središnje banke (ECB).

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji.

No, u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju burzovni su indeksi pali između 0,2 i 1,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Loše je na azijska tržišta utjecao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, što je posljedica opreza ulagača uoči objave niza makroekonomskih podataka koji će pokazati usporava li se i nadalje rast američkog gospodarstva.

Najvažnije će biti izvješće o zaposlenosti u petak, koje obično znatno utječe na tržište jer potiče špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovicom ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju.

Najviše su jutros, više od 1 posto, pale cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu.

Kineska vlada objavila je u četvrtak kako u ovoj godini planira rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za oko 7 posto, što bi bio najmanji rast u posljednje 24 godine, no najavila je povećanje državne potrošnje kako bi podržala gospodarstvo.

Podršku tržištima pruža, pak, labava monetarna politika niza središnjih banaka u svijetu – od Kine i Indije, do Kanade, Australije i eurozone.

U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a očekuje se da će objaviti dodatne detalje o programu kupnje državnih obveznica vrijednom 1.100 milijardi eura u idućih godinu i pol dana.

Uoči te sjednice, na valutnim je tržištima tečaj eura prema američkoj valuti pao na svega 1,1055 dolara, najnižu razinu od rujna 2003. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1175 dolara.

"ECB-ov program kupnje obveznica ne bi negativno utjecao na euro kada bi Fed činio isto. No, ne samo da je američka središnja banka lani okončala program kupnje obveznica, nego planira i idući korak, povećanje ključnih kamata", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Zbog jačanja dolara prema europskoj valuti, njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros novu najvišu razinu u 11 godina, 96,114 bodova.

Pritom je u odnosu na japansku valutu cijena dolara porasla s jučerašnjih 119,60 na 119,85 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close