Azijske burze pale, dolar i dalje jača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 09:56
Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Šangaju.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, ponajviše u Hong Kongu jer su ulagače uznemirili žestoki prosvjedi, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u četiri godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Šangaju.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pali su, pak, između 0,1 i 1,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, zaronivši na najnižu razinu u posljednjih 20 tjedana.

Pad cijena dionica u Hong Kongu za gotovo 2 posto posljedica je prosvjeda tisuća ljudi koji su u nedjelju od Pekinga tražili veće političke slobode. Zbog žestine prosvjeda, kakvi nisu zabilježeni više od 20 godina otkako je Kina preuzela kontrolu nad tom bivšim britanskom kolonijom, intervenirala je i policija rastjeravši prosvjednike suzavcima i palicama, neuobičajeno za Hong Kong.

To je uznemirilo ulagače i na drugim tržištima, premda se Šangaj zasad opire trendu, pa su cijene dionica na tamošnjem tržištu blago porasle.

U plusu je i tokijski Nikkei indeks, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica japanskih izvoznika jer zbog daljnjeg jačanja dolara prema jenu njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

A premda je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla 11. tjedana zaredom, što nije zabilježeno još nikada otkako je 1971. godine dozvoljeno slobodno formiranje tečaja američke valute, dolar je i dalje u usponu.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo 85,73 boda, najvišu razinu od srpnja 2010. godine.

To se zahvaljuje podacima od petka koji su pokazali da gospodarstvo SAD-a raste brže nego što se procjenjivalo, što bi američku središnju banku Fed moglo navesti na povećanje kamata prije nego što se očekivalo.

„S obzirom da je Fed na putu prema normalizaciji monetarne politike, ne možete previše igrati na dionice i obveznice. Na neki način, ulagačima ne preostaje ništa drugo doli kupovati dolar“, kaže Tohru Yamamoto, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Jutros je tečaj dolara porastao sa 109,28 jena, koliko je iznosio u petak, na 109,45 jena, nedaleko najviše razine u šest godina od 109,54 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s 1,2684 dolara, koliko je vrijedila u petak, na 1,2667 dolara, novu najnižu razinu u 22 mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close