Azijske burze pale, dolar blago oslabio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 09:10
Foto: Thinkstock

Kina neće dramatično mijenjati svoju gospodarsku politiku ni zbog kojeg makroekonomskog podatka, kazao je Lou Jiwei, kineski ministar financija.

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno pale, nakon poruke kineskih vlasti da neće znatnije mijenjati politiku unatoč posustajanju gospodarskog rasta, dok je dolar blago oslabio nakon 10 tjedana neprestanog rasta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 1,4 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,8 posto.

Kina neće dramatično mijenjati svoju gospodarsku politiku ni zbog kojeg makroekonomskog podatka, kazao je Lou Jiwei, kineski ministar financija, u nedjelju na sjednici financijskih čelnika skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

To je razočaralo ulagače jer su se nadali novim poticajnim mjerama, nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Procjenjuje se da će i podatak o PMI indeksu industrijske aktivnosti, koji će biti obavljen sutra, biti slab, ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Zbog toga ulagače nije ohrabrila ni poruka skupine G20 sa sastanka u australskom gradu Cairnsu da su blizu rješenja za ubrizgavanje dodatnih 2.000 milijardi dolara u svjetsko gospodarstvo, čime bi se stvorili milijuni novih radnih mjesta.

Upozorili su, međutim, da zabrinjava stagnacija europskog gospodarstva, pa su predložili uvođenje dodatnih poticajnih mjera.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Nakon 10 tjedana neprestanog rasta, što nije zabilježeno od 1973. godine, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,2 posto, na 84,60 bodova. U petak je dosegnuo 84,753 boda, najvišu razinu u više od četiri godine.

Pritom je tečaj dolara prema 'japancu' jutros skliznuo sa 109,02 jena, koliko je iznosio u petak, na 108,80 jena.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura dosegnula 1,2855 dolara, dok je u petak iznosila 1,2830 dolara, što je bila njezina najniža razina u 14 mjeseci.

No, ulagači nisu sigurni je li to preokret u trendu jačanja dolara, ili samo blaga korekcija nakon njegova snažnog skoka prošloga tjedna, kada je američka središnja banka poručila da bi idućih godina kamate u SAD-u mogle rasti brže nego što se očekivalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close