Azijske burze oštro pale zbog slabosti eurozone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2014. u 10:32
Thinkstock

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,5 posto, zaronivši na novu najnižu razinu od ožujka.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, kao i jučer na Wall Streetu, a pod snažnim je pritiskom i cijena nafte jer se ulagači plaše da bi slabost eurozone mogla pritisnuti cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,4 posto, zaronivši na najnižu razinu u dva mjeseca, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji potonule između 0,8 i 1,8 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,5 posto, zaronivši na novu najnižu razinu od ožujka.

Azijske burze pod pritiskom su jučerašnjeg pada S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 2 posto, na najnižu razinu u dva mjeseca, jer ulagače zabrinjava slabost gospodarstva eurozone.

Njemački izvoz potonuo je u kolovozu 5,8 posto na mjesečnoj razini, najviše od 2009. godine. Kako su u istom mjesecu oštro pale industrijska proizvodnja i narudžbe, ulagači se plaše da najvećem europskom gospodarstvu ponovno prijeti recesija, što bi loše utjecalo na cijelu eurozonu.

"Usporavanje rasta gospodarstava u svijetu i nesigurnost zbog ukrajinske krize glavni su razlozi pada izvoza. Njemačkom je gospodarstvu u rujnu potrebno malo čudo da bi izbjeglo recesiju u trećem tromjesečju", kaže Carsten Brzeski, ekonomist u ING-u.

Azijski ulagači strahuju da ni američko gospodarstvo, najveće izvozno tržište azijskih kompanija, neće ostati pošteđeno ako se nastavi slabljenje europskih, ali i gospodarstava Kine, Japana i Brazila.

Kako bi zbog toga mogla oslabiti potražnja za naftom, jutros je cijena 'crnog zlata' na europskom tržištu pala na 88,11 dolara po barelu, najnižu razinu od prosinca 2010. Terminska cijena nafte u SAD-u pala je, pak, na 83,59 dolara, najnižu razinu od srpnja 2012. godine.

Tržišta je uzdrmao i James Bullard, predsjednik Fedove podružnice u St. Louisu, kazavši jučer kako je zabrinut zbog nepovezanosti između tržišnih i Fedovih stajališta po pitanju kamata.

"Tržišta čine pogrešku", kazao je Bullard, koji u Fedovom odboru nema pravo glasa, ali ga se smatra dobrim pokazateljem raspoloženja među čelnicima američke središnje banke.

U srijedu su cijene dionica snažno porasle upravo zbog toga što su zabilješke s nedavne sjednice čelnika Feda ulagači protumačili kao poruku da će središnja banka odgoditi zaoštravanje monetarne politike. No, u četvrtak su svi ti dobici izbrisani.

U listopadu će Fed okončati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, koji su godinama podržavali tržište dionica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje kamatnih stopa još od 2008. godine.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, dok je VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija skočio 24 posto, dosegnuvši najvišu razinu od veljače. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

"Ako se Wall Street danas oporavi, porast će i cijene dionica na drugim svjetskim burzama. No, ako oštro padne drugi dan zaredom, tržišta će vjerojatno ući u sasvim novu etapu", kaže Daisuke Uno, strateg u Sumitomo Mitsui Banking Corp.

A na valutnim se tržištima euro ponovno našao pod pritiskom, nakon slabih pokazatelja iz njemačkog, ali i drugih gospodarstava eurozone, što navodi na zaključak da će Europska središnja banka još dugo voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Tečaj eura zaronio je jutros u jednom trenutku ispod razine od 1,27 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2750 dolara.

Japanske je valuta, pak, ojačala prema američkoj, pa je cijena dolara skliznula s jučerašnjih 107,90 na 107,70 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close