Azijske burze oštro pale, dolar stabilno jak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2014. u 09:21
Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,9 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, prateći jučerašnje potonuće burzovnih indeksa na Wall Streetu, dok se tečaj dolara stabilizirao nakon što je jučer dosegnuo najviše razine u više godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 1,2 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, pa je na putu gubitka u ovom tjednu od 2,6 posto.

Negativno je na azijska tržišta utjecao jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 1,6 posto, najviše od srpnja, što je posljedica strahovanja ulagača da će jačanje dolara nagristi prihode američkih kompanija na svjetskom tržištu.

„Uspon dolara zabrinjava jer bi mogao izazvati pad prihoda multinacionalnih kompanija, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni“, kaže John Schmitz, portfelj menadžer u fondu Bahl & Gaynor.

Zabrinjava, kažu analitičari, i to što je jučer S&P 500 indeks skliznuo ispod 50-dnevnog pomičnog prosjeka. Taj prosjek dosad mu je pružao potporu, dok pad ispod njega najavljuje daljnje klizanje cijena dionica.

Zbog toga se postavlja pitanje ulazi li tržište u fazu korekcije cijena dionica, odnosno njihovog pada za 10 posto u odnosu na prethodnu najvišu razinu, što na Wall Streetu nije zabilježeno još od 2012. godine. Nakon jučerašnjeg gubitka, S&P 500 indeks skliznuo je 2,3 posto u odnosu na njegovu rekordnu razinu od početka mjeseca.

Jačanje dolara prema jenu dosad je pozitivno utjecalo na japanske dionice jer na taj način proizvodi velikih japanskih izvoznika postaju konkurentniji na svjetskom tržištu. Međutim, Nikkei indeks jutros je zaronio na najnižu razinu u tjedan dana jer su ulagače zabrinuli slabi podaci o inflaciji.

To bi moglo natjerati japansku središnju banku na dodatne monetarne poticaje kako bi usmjerila inflaciju prema ciljanoj razni od 2 posto, kažu analitičari.

I dok bi novi poticaji trebali pozitivno utjecati na tržište kapitala, ulagače zabrinjava to što dosadašnje mjere središnje banke, premda izuzetno agresivne, nisu dale željene rezultate.

A na valutnim je tržištima dolar danas stabilan, nakon što je jučer snažno porastao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 85,26 bodova, dok je jučer dosegnuo 85,48 bodova, najvišu razinu u četiri godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,30 na 109,05 jena.

I euro je ponešto ojačao u odnosu na američku valutu, pa se jutros njegova cijena kreće oko 1,2740 dolara, nakon što je jučer poslijepodne, po prvi puta od studenoga 2012. godine, zaronila ispod razine od 1,27 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close