Azijske burze oslabile, euro ispod 1,30 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2013. u 09:00
Guliver/Thinkstock

Zasad se ne očekuje daljnje labavljenje monetarne politike, no uvijek su mogući signali da se tako nešto priprema, kažu analitičari.

Nakon dva dana snažnog rasta, na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, jer su ulagači oprezni uoči odluka čelnika japanske, britanske i europske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 1,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon dva dana snažnog rasta.

Premda je jučer na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, azijski su ulagači jutros oprezni, ne žele mijenjati pozicije uoči odluka čelnika europske, britanske i japanske središnje banke. Zasad se ne očekuje daljnje labavljenje monetarne politike, no uvijek su mogući signali da se tako nešto priprema, kažu analitičari. „Britanska središnja banka mogla bi fino uravnotežiti svoje kvantitativno popuštanje monetarne politike, zbog čega bi se funta mogla naći pod pritiskom. Od Europske središnje banke zasad ne očekujemo promjene u politici, kao ni značajnije najave na konferenciji za tisak, no postoji rizik od slabljenja eura“, navode analitičari Barclays banke u izvješću klijentima.

Zbog recesije u gospodarstvu eurozone, već se dulje vrijeme špekulira da bi ECB mogla smanjiti ključne kamatne stope, premda se već sada nalaze na rekordno niskim razinama. Jučer poslijepodne tečaj eura na valutnim tržištima zaronio je na svega 1,2965 dolara, najnižu razinu u tri mjeseca. Jutros se, pak, kreće oko 1,2990 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je, pak, s jučerašnjih 121,70 na 122 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 93,15 na 93,95 jena.

Naznake jačanja američkog gospodarstva podržavaju tečaj dolara, pa je jutros njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 82,60 bodova, što je nedaleko najviših razina iz kolovoza prošle godine. „Dolar je u središtu pozornosti i vjerojatno će i dalje jačati, s obzirom da je rast američkog gospodarstva solidan, da je monetarna politika labava i da su cijene dionica na Wall Streetu na najvišim razinama u povijesti“, kaže Yuji Saito, valutni strateg u banci Crdeit Agricole.

Nakon što je jučer pala za 40-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 15-ak centi, na 90,30 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close