Azijske burze oslabile, dolar ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2013. u 08:54
Epa

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer su ulagači oprezni zbog napetosti između Sjeverne i Južne Koreje i anemičnosti najvećih svjetskih gospodarstava.

 Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer su ulagači oprezni zbog napetosti između Sjeverne i Južne Koreje i anemičnosti najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju stagnirale.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pali su, pak, između 0,3 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Snažan skok cijena dionica u Tokiju zahvaljuje se nadi ulagača da će na dvodnevnoj sjednici, započetoj danas, čelnici središnje japanske banke dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknuli rast gospodarstva i suzbili deflaciju.

No, na ostalim azijskim tržištima ne vlada tako dobro raspoloženje, premda su jučer na Wall Streetu S&P i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Iza tog rasta stoje solidni, ali ne i sjajni gospodarski podaci, pa ulagači nisu uvjereni da se uspon cijena dionica može nastaviti.

Pod najvećim su pritiskom jutros dionice rudarskog i energetskog sektora. Posljedica je to pada cijena sirovina zbog strahovanja da će slabost najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje.

Industrijska aktivnost u SAD-u i Kini raste. No, taj rast nije impresivan, dok je jučer objavljeno da je PMI indeks industrijske aktivnosti u eurozoni u ožujku skliznuo sa 47,9 na 46,8 bodova.

To je već 20. mjesec zaredom kako se taj indeks kreće ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti i produbljivanje recesije u eurozoni.

Ulagače zabrinjava i napetost između Sjeverne i Južne Koreje, premda analitičari ne očekuju otvoreni sukob. Sjevernokorejske vlasti zabranile su jutros ulazak južnokorejskim radnicima u zajednički industrijski park Kaesong.

„I prije je pitanje Sjeverne Koreje znalo utjecati na tržišta. Razlika je u tome što bi sada ta napetost mogla dulje potrajati“, kaže Kim Sung-soo, portfelj menadžer u fondu LS Asset Management.

Kako se očekuje labavljenje monetarne politike u Japanu, jen je na valutnim tržištima pod pritiskom.

Jutros je tečaj dolara dosegnuo 93,50 jena, dok se jučer u ovo doba kretao na najnižim razinama u mjesec dana, oko 92,60 jena.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 119,39 jena, najniže razine u više od mjesec dana, na 119,80 jena.

U odnosu na američku valutu, tečaj eura skliznuo je s jučerašnjih 1,2865 na 1,2805 dolara.

Nakon što je jučer porasla za 10-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila gotovo 60 centi, na 96,60 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close