Azijske burze oslabile, dolar blago ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2014. u 09:20
Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,4 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija, koja će pokazati jesu li rekordne razine indeksa na Wall Streetu opravdane.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,4 posto.

U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Krajem prošloga tjedna taj je indeks dosegnuo najvišu razinu u posljednje tri godine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada. To je izvješće pokazalo da se najveće svjetsko gospodarstvo u drugom kvartalu brzo oporavilo, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju.

„Podaci s američkog tržišta rada bez sumnje su snažni i potvrđuju da se gospodarstvo oporavlja“, kaže Tsuyoshi Shimizu, strateg u tvrtki Mizuho Asset Management.

To je ohrabrilo ulagače širom svijeta, pa je u petak MSCI indeks dionica na svim svjetskim burzama dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

No, entuzijazam je jutros ponešto splasnuo jer su ulagači oprezni uoči sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija za drugo tromjesečje, koja počinje u utorak izvješćem Alcoe.

Ulagači se nadaju da će financijski rezultati kompanija opravdati rekordne razine cijena dionica na Wall Streetu.

„Govorilo se da će rezultati kompanija u prvom tromjesečju biti loši, no pokazalo se da su njihove zarade porasle. U drugom kvartalu očekujem pristojne rezultate“, kaže Shimizu.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prognoziraju, također, da će u trećem kvartalu dobit kompanija porasti za 10,9, a u četvrtom za 11,9 posto na godišnjoj razini.

Dio analitičara nada se da bi rast dobiti kompanija po dvoznamenkastim stopama mogao uslijediti već u predstojećoj sezoni objave poslovnih izvješća za drugi kvartal.

„I dok neki analitičari smatraju da su američke dionice ponešto preskupe, mislim da postoji prostor za daljnji rast njihovih cijena, s obzirom da su kamate u SAD-u i dalje niske“, kaže Shimizu.

A dobri makroekonomski podaci u SAD-u, posebice snažan rast zaposlenosti, pozitivno utječu na američki dolar, premda se ne očekuje da će to navesti Fed na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se prognoziralo.

Tečaj dolara kreće se jutros oko 102,15 jena, dok je u petak iznosio 102,10 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s 1,3595 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,3585 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na razinama od petka, oko 138,70 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close