Azijske burze ojačale, jen i dalje slabi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2013. u 09:18
Ilustracija

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu blagih 0,1 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u gotovo pet godina.

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući solidnom početku sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija, dok je jen i dalje pod pritiskom agresivnog labavljenja monetarne politike japanske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu blagih 0,1 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u gotovo pet godina.

Cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle su između 0,4 i 1,1 posto, dok je južnokorejski Kospi indeks skliznuo 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 posto.

Ulagače su ohrabrili solidni poslovni rezultati najvećeg američkog proizvođača aluminija Alcoe u prvom tromjesečju ove godine. Doduše, prihodi kompanije pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 3 posto, no dobit je ponešto porasla.

Time je počela sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, koja će idućih tjedana najviše utjecati na smjer tržišta.

„Teško je reći u kojem će smjeru tržište krenuti, no kratkoročno će ga pokretati poslovni rezultati“, kaže Haris Khaliqi, analitičar u tvrtki Foster Stockbroking.

Kako američko i druga najveća svjetska gospodarstva nisu baš u zavidnoj formi, od ove sezone poslovnih izvješća ne očekuje se puno. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 1,6 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom godine očekivali rast od 4,3 posto.

Pozitivno su na tržišta utjecali i podaci o padu cijena na malo u Kini u ožujku s 3,2 na 2,1 posto.

„Niža inflacija odagnala je strahovanja ulagača da bi kineska središnja banka mogla stegnuti monetarnu politiku, što bi loše utjecalo na tržište kapitala“, kaže Hibin Zhu, ekonomist u banci JPMorgan Chase.

Cijene dionica pale su jutros samo u Južnoj Koreji, što je posljedica ratnih prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Japanski Nikkei indeks i dalje, pak, raste na krilima entuzijazma ulagača nakon što je tamošnja središnja banka prošloga tjedna agresivno olabavila monetarnu politiku.

No, zbog toga je na valutnim tržištima jen pod pritiskom. Jutros je tečaj dolara dosegnuo 99,65 jena, najvišu razinu od svibnja 2009. godine, dok se jučer u ovo doba kretao oko 98,85 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti skočio je, pak, s jučerašnjih 128,42 na 129,72 jena, najvišu razinu od siječnja 2010. godine.

U odnosu na američku valutu, cijena eura probila se jutros iznad razine od 1,30 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2990 dolara.

Nakon što je jučer porasla za 65 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala dodatnih 20-ak centi, na 93,60 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close