Azijske burze ojačale, dolar oslabio prema euru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2014. u 09:33
Thinkstock

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon dva dana pada, zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu, no slabi gospodarski podaci iz Kine i Japana drže ulagače na oprezu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što su zabilješke s posljednje sjednice Feda pokazale da američka središnja banka kani u listopadu ukinuti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica.

To je jučer prvo pokolebalo američke ulagače, no kasnije su došli do zaključka da okončanje programa kupnje obveznica znači da Fed očekuje jačanje gospodarstva, a u tom slučaju, poticaji mu više nisu ni potrebni.

No, uspon cijena dionica na azijskim burzama jutros je ograničen jer su ulagače zabrinuli slabi gospodarski podaci. U Japanu su u svibnju narudžbe u strojarskoj industriji pale rekordnih 19,5 posto na mjesečnoj razini, što izaziva sumnje u snagu kapitalne potrošnje.

Zabrinuli su i slabiji nego što se očekivalo trgovinski podaci iz Kine. U lipnju je izvoz drugog po veličini svjetskog gospodarstva porastao 7,2 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih pet mjeseci, no to je slabije od očekivanih 10,2 posto.

Uvoz je, također porastao sporije nego što se očekivalo, 5,5 posto, što pokazuje da domaća potražnja ne raste značajnije.

„Trgovinski podaci Kine nisu poticajni. Nerealno je očekivati da će izvoz i dalje najviše pridonositi rastu gospodarstva. S druge strane, domaća je potražnja i dalje slaba, pa će biti teško dostići ciljanu razinu rasta gospodarstva u ovoj godini za 7,5 posto“, kaže Wang Jun, ekonomist u Center for International Economic Exchanges.

A na valutnim tržištima dolar i dalje polagano slabi prema euru jer Fed vjerojatno neće žuriti s povećanjem ključnih kamata, nakon što ukine programe kupnje obveznica.

Zbog toga je jutros tečaj eura dosegnuo 1,3645 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3620 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je s jučerašnjih 101,44 na 101,58 jena.

I euro je blago ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj dosegnuo 138,55 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 138,35 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close