Azijske burze nadomak najviše razine u tri godine, euro stagnira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 09:16
Foto: Thinkstock

U fokusu investitora ovoga će tjedna biti makroekonomski pokazatelji SAD-a.

Na azijskim burzama jutros su najvažniji indeksi ojačali nadomak najviše razine u zadnje tri godine, jer je pozitivno na raspoloženje investitora utjecao podatak o snažnom rastu zarada industrijskih kompanija u Kini, dok je tečaj eura stagnirao oko najniže razine od studenoga 2013.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros je bio u plusu 0,5 posto, kineski CSI300 indeks 2,3 posto, a Hang Seng 0,8 posto.

Istodobno, MSCI indeks azijsko-pacifičkih burzi bez japanske u plusu je bio 0,2 posto, nadomak najviše razine u zadnje tri godine.

Kineski Nacionalni statistički ured objavio je danas da je zarada tamošnjih industrijskih kompanija u lipnju porasla 17,9 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, dosegnuvši 588,08 milijardi juana (94,98 milijardi dolara). Zarade kompanija u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu tako su znatno ubrzale svoj rast, nakon u svibnju zabilježenog rasta od 8,9 posto.

„Geopolitičke zabrinutosti i dalje su tu jer ne izgleda da će sukob u Ukrajini brzo završiti, no širi se i olakšanje jer će utjecaj tog sukoba biti ograničen“, ističe Soichiro Monji, strateg pri investicijskom društvu Daiwa SB Investments.

U fokusu investitora ovoga će tjedna biti makroekonomski pokazatelji SAD-a, o kojima ovisi hoće li apetit ulagača za rizik i dalje ostati snažan. U utorak se tako očekuju novi podaci s američkog tržišta rada, u srijedu podaci o BDP-u, a u petak o zaposlenosti u srpnju.

Euro stagnira oko najniže razine od studenoga 2013.

Istodobno, na valutnim tržištima tečaj eura stagnirao je na 1,3432 dolara, te je ostao nadomak najniže razine od studenoga 2013. godine od 1,3421 dolara, koju je dotaknuo u petak.

Tečaj eura već je neko vrijeme pod pritiskom, među ostalim i zbog očekivanja investitora da će Europska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, čime će se još povećati razlika između europskih i američkih kamatnih stopa u korist SAD-a.

„Trebali bismo biti spremni na će se euro spustiti ispod ključne potpore od 1,34 dolara, s obzirom na razlike u američkoj i europskoj monetarnoj politici. Jača potražnja za dolarom, pa raste i dolarov indeks, a ako ovotjedni pokazatelji iz SAD-a budu snažni, taj trend rasta mogao bi i ojačati“, smatra Junichi Ishikawa, strateg pri investicijskom društvu IG Securities.

Dolarov indeks, kojim se mjeri snaga dolara prema košarici od šest valuta, danas iznosi 81.026, nakon što se u petak približio najvišoj razini u zadnjih šest mjeseci od 81.804.

Komentirajte prvi

New Report

Close