Azijske burze i dalje rastu, dolar stabilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2015. u 08:14
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, drugi dan zaredom, zahvaljujući skoku indeksa na Wall Streetu i novim mjerama Kine za poticanje gospodarskog rasta.

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, drugi dan zaredom, zahvaljujući skoku indeksa na Wall Streetu i novim mjerama Kine za poticanje gospodarskog rasta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,15 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

U Singapuru su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se jučerašnjem skoku cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, čime je nadoknađen dio gubitaka od prošloga tjedna.

Pozitivno je na tržišta utjecala i odluka kineskih vlasti o smanjenju poreza na nekretnine i labavljenju pravila za kreditiranje kako bi se podržalo tržište nekretnina koje već dulje vrijeme slabi, što loše utječe na građevinski sektor i cjelokupno gospodarstvo.

"Smanjenje poreza, olakšano kupovanje druge nekretnine i neke druge mjere uvedene su kako bi se podržao kineski nekretninski sektor i srednjoročno će utjecati pozitivno", kaže Evan Lucas, strateg u tvrtki IG.

Nedavno upozorenje guvernera kineske središnje banke kako je stopa rasta gospodarstva malo previše usporila, te da su monetarne vlasti spremne na odgovor, podržava nadu ulagača u daljnje poticajne mjere.

"Vjerujemo da su kineska vlasti sve zabrinutije zbog slabljenja rasta i inflacije, pa za nekoliko tjedana očekujemo daljnje monetarne i fiskalne poticajne mjere", navode analitičari HSBC banke u bilješci klijentima.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom jer pregovori između Grčke i njezinih kreditora o reformama, nužnim kako bi Atena dobila daljnju pomoć eurozone, još nisu donijeli značajnijih rezultata.

Bez nove financijske injekcije, Grčka uskoro više neće moći otplaćivati dugove, a ni dokapitalizirati banke, iz kojih su Grci samo prošli mjesec povukli više od sedam milijardi eura u strahu od bankrota i mogućnosti da Grčka napusti eurozonu.

Jutros je tečaj eura prema američkoj valuti zaronio ispod razine od 1,08 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0865 dolara.

Nakon što je danima bio u silaznoj putanji, zbog uvjerenja ulagača da američki Fed neće povećati kamate prije jeseni, dolar se posljednjih dana oporavlja.

Tako se jutros njegova cijena prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 119,10 jena.

Cijene su nafte, pak, i dalje pod pritiskom jer se očekuje da bi Iran i šest svjetskih sila mogli postići dogovor o spornom nuklearnom programu, što bi rezultiralo ukidanjem sankcija i većim iranskim izvozom nafte.

Nakon što je jučer pala za 12 centi, jutros je cijena barela na londonskom tržištu oslabila daljnjih 35 centi, na 55,95 dolara. Na američkom je, pak, tržištu cijena barela jučer skliznula za 19, a jutros za 55 centi, na 48,15 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close