Azijske burze blago porasle, euro stabilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2014. u 09:09
Foto: Thinkstock

U 7,30 sati burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji bili su u plusu između 0,1 i 0,3 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, ponajviše zahvaljujući oporavku Wall Streeta u petak, no trguje se oprezno uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija.

U 7,30 sati burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji bili su u plusu između 0,1 i 0,3 posto, dok su u Šangaju cijene dionica skliznule 0,2 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Blagi uspon cijena dionica na azijskim tržištima uglavnom se zahvaljuje oporavku Wall Streeta u petak. Nakon rušenja malezijskog zrakoplova s gotovo 300 ljudi na ukrajinsko-ruskoj granici, u četvrtak je S&P 500 indeks potonuo 1,2 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u tri mjeseca. No, već je u petak skočio 1 posto.

S obzirom da će ovoga tjedna brojne kompanije, među kojima, Apple, Coca-Cola, McDonald's i Caterpillar, objaviti poslovne rezultate ostvarene u drugom tromjesečju, geopolitičke napetosti u Ukrajini i na Bliskom istoku trenutačno su u drugom planu.

Ulagači se, pak, nadaju da će poslovni rezultati kompanija potvrditi tezu da se američko gospodarstvo brzo oporavlja od oštroga pada u prvom tromjesečju, što bi opravdalo visoke razine cijena dionica.

Dosad su 82 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa izvijestile o kvartalnim poslovnim rezultatima, pri čemu ih je 68 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je u skladu s prosjekom prebačaja u posljednja četiri tromjesečja.

No, kompanijama nije teško nadmašiti očekivanja jer su posljednjih tjedana analitičari smanjili procjene.

U anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još početkom travnja očekivali rast od 8,4 posto. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3,2 posto.

A na valutnim se tržištima euro stabilizirao, nakon što se prošloga tjedna našao pod pritiskom zbog rasta napetosti u Ukrajini i podataka koji ukazuju na slabljenje gospodarstva eurozone.

Tečaj eura prema američkoj valuti kreće se jutros oko 1,3545 dolara, dok je u petak iznosio 1,3525 dolara.

Cijena eura prema japanskoj valuti stabilizirala se jutros oko 137,10 jena, nakon što je prošloga tjedna pala 0,6 posto, nedaleko najniže razine u pet mjeseci.

Dolar je, pak, jutros blago oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo sa 101,35 jena, koliko je iznosio u petak, na 101,20 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close