Azijske burze blago porasle, euro oko 1,12 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2015. u 08:34
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, nakon početnog pada, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama zbog usporavanja rasta najvećih gospodarstava regije.

Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju bili su u 7,30 sati u plusu između 0,2 i 0,8 posto.

U Singapuru su cijene dionica blago pale, dok se u Japanu danas zbog blagdana ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio na gubitku 0,2 posto jer su ulagače razočarali makroekonomski pokazatelji iz Kine.

Prema izvješću HSBC banke i tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini pao je u travnju s 49,6 na 48,9 bodova, najnižu razinu u godinu dana, što je još jedan pokazatelj usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Uz to, vladin savjet izvijestio je kako bi rast kineskog gospodarstva u tekućem tromjesečju mogao iznositi 6,8 posto na godišnjoj razini. U prvom je kvartalu kineski bruto domaći proizvod porastao 7 posto, najsporije u posljednjih šest godina.

To je prvotno pokolebalo ulagače, no kasnije su cijene dionica u Šangaju porasle jer bi slabi gospodarski podaci mogli natjerati vlasti na hitno uvođenje novih poticajnih mjera.

"PMI indeks ukazuju da su potrebne dodatne poticajne mjere kako se rast gospodarstva ne bi usporio ispod 7 posto iz prvog tromjesečja", kaže Annabel Fiddes, ekonomistica Markita.

Analitičari UBS-a naveli su, pak, u bilješci klijentima kako od kineskih vlasti očekuju ubrzanje provedbe infrastrukturnih projekata i dodatno smanjenje kamatnih stopa idućih mjeseci.

Slična izvješća o proizvodnom sektoru u Japanu i Južnoj Koreji, objavljena u petak, također su ukazala na slabljenje aktivnosti, pa se ulagači nadaju poticajnim mjerama i u tim gospodarstvima, što bi trebalo pozitivno utjecati na cijene dionica.

"Valuacije su i dalje privlačne, a povećana likvidnost potiče cijene dionica. Stoga svaki pad cijena ulagači smatraju dobrom prilikom za kupnju dionica", kaže Grace Tam, analitičarka u fondu JP Morgan Asset Management.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao, nakon što je njegov tečaj danima bio pod snažnim pritiskom zbog uvjerenja ulagača da će američka središnja banka odgoditi odluku o povećanju kamata, s obzirom na niz naznaka usporavanja rasta gospodarstva SAD-a.

Od 13. travnja dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 5 posto, pa je u petak zaronio na 95,25 bodova, najnižu razinu u dva mjeseca.

Jutros se, pak, kreće iznad te razine, pri čemu je dolar ojačao prema europskoj valuti. Tečaj eura skliznuo je na 1,1190 dolara, dok je u petak iznosio 1,1200 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće na razinama od petka, oko 120,10 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close