Azijske burze blago porasle, euro iznad 1,36 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2014. u 09:19
Foto: Thinkstock

Trguje se oprezno uoči objave poslovnih rezultata niza kompanija i nekoliko važnih gospodarskih izvješća.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, nakon prošlotjednog pada, a trguje se oprezno uoči objave poslovnih rezultata niza kompanija i nekoliko važnih gospodarskih izvješća, kao što je ono o bruto domaćem proizvodu (BDP) Kine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,5 posto.

Samo je u Singapuru indeks blago pao, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Pad cijena dionica u Singapuru posljedica je neočekivanog pada BDP-a tog grada-države za 0,8 posto u drugom tromjesečju, što je posljedica oštrog pada industrijske proizvodnje.

Ovoga će tjedna biti objavljeno i izvješće o BDP-u Kine, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 7,4 posto na godišnjoj razini. Manji rast od toga loše bi utjecao na tržišta, kažu analitičari.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna niz najvećih američkih tehnoloških kompanija i banaka izvijestiti o poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju, što bi također moglo osjetno utjecati na tržišta.

Među ostalim, očekuju se izvješća tehnoloških divova, kao što su Intel, Yahoo, eBay, Google… Rezultate će objaviti i financijski divovi, kao što su Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs i JPMorgan Chase.

I na valutnim tržištima danas vlada oprez. Tečaj eura kreće se malo iznad razine od 1,36 dolara, kao i u petak.

Cijena europske valute stabilna je i u odnosu na japansku, pa se kreće na razinama od petka, oko 137,90 jena.

Tečaj dolara prema 'japancu' blago je, pak, porastao s 101,30 jena, koliko je iznosio u petak na 101,40 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close