AZ-u najviše novih članova, Erste Plavom najveći prinos

Autor: Tin Bašić , 19. siječanj 2010. u 22:00

Obvezni mirovinski fondovi imali su više od 46.000 novih članova u 2009. godini, a prinosi su se vratili na razine od prije krize, što je brže nego što su očekivali

U 2009. godini obvezni mirovinski fondovi (OMF) dobili su 46.400 novih članova. Podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga pokazuju da je krajem prosinca 2009. u OMF-ove bilo učlanjeno 1,52 milijuna građana. Godinu prije to je bilo 1,47 milijuna ljudi.

Najviše novih članova dobio je AZ fond i to 16.461 te su prošlu godinu zaključili sa više od 547.000 članova. “Protekla godina za nas je bila uspješna i u investicijskom pogledu, pa je tako prinos iznosio 7,83 posto, što je uz stabilne doprinose članova rezultiralo i porastom imovine”, poručuju iz tog fonda. Imovina pod upravljanjem porasla je za 2,5 milijardi kuna. “Takvim smo prinosom gotovo nadoknadili gubitke iz krizne 2008.”, ističu u AZ fodnu. Drugi najveći priljev novih članova imao je Raiffeisen OMF, njih 14.700. “Navedeno povećanje broja članova je gotovo isključivo posljedica priljeva novozaposlenih osoba. Novi članovi nisu značajnije doprinijeli povećanju imovine jer tek počinju s prvim uplatama doprinosa u tijeku godine”, izjavio je za Poslovni dnevnik čelnik tog fonda Damir Grbavac. No ističe kako ne planira nove vrste aktivnosti za privlačenje članova. Najmanje novih članova u 2009. privukao je Erste Plavi OMF kojem je pristupilo nešto više od njih 7000. Uz to, Erste Plavi je imao i najmanji rast neto imovine u apsolutnom iznosu od 944,2 milijuna kuna.

Zadovoljni članovi
S druge pak strane, članovi tog fonda mogli su lani biti jako zadovoljni. Erste Plavi je u 2009. ostvario najveći prinos, čak 10,6 posto. Također, fond bilježi i najviši prosječni prinos od osnutka. “Gledajući relativno u odnosu na početak 2009. godine, Erste Plavi OMF je svoje članstvo povećao za 3,1 posto, što se podudara s prosječnim porastom svih OMF-ova, no ujedno je njegova imovina porasla za 32,4 posto, kao rezultat najboljeg ostvarenog prinosa u 2009. godini”, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Erste Plavog fonda Petar Vlaić. Što se tiče PBZ/CO fonda, uz povećanje imovine od 30,3 posto, odnosno 1,1 milijarde kuna, u prošloj godini dobili su 8150 novih članova.

Ne biraju fond
“Kao što znate više od 90 posto novih članova ne odabire svoj fond samostalno već ih po ključu raspoređuje Regos. Sukladno tome naše povećanje članova gotovo je u potpunosti identično našem tržišnom udjelu jednako kao i kod drugih fondova”, rekao nam je predsjednik Uprave PBZ/CO fonda Dubravko Štimac. Mirovinski fondovi u Hrvatskoj imali su bolje prinose od većine mirovinskih fondova u regiji, a i šire, kaže Vlaić. “Prinosi fondova vratili su se na razine prije krize tj. prije listopada 2008., što je realno oporavak brži nego što smo očekivali”, ističe Vlaić koji je zadovoljan sa ostvarenim rezultatima. “Vjerujemo da je dno krize viđeno početkom prošle godine i da će se pozitivan trend na tržištu kapitala nastaviti u 2010,” zaključuje on.

Komentirajte prvi

New Report

Close