Auctor ‘zaslužan’ za 90% dobiti brokerske industrije

Autor: Tin Bašić , 04. rujan 2013. u 20:51
Marijan Palić, osnivač i član Uprave Auctora/Žarko Bašić/PIXSELL

U prvih je šest mjeseci Auctor imao dobit od 5,6 milijuna kuna, a sva nebankarska društva ukupno šest milijuna.

Dvije trećine nebankarskih investicijskih društava u prvoj je polovici ove godine poslovalo s pozitivnim predznakom.

 

291tisuću

kuna dobiti imale su Hita vrijednosnice

Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, osam malih brokeraja ostvarilo je dobit nešto višu od šest milijuna kuna. U isto vrijeme prošle godine, kada je na tržištu bilo 12 nebankarskih investicijskih društava, ukupna dobit bila je 1,8 milijuna kuna. Ipak, daleko su domaći brokeri od optimistične situacije. Iako je pet od osam društava (bilo bi ih devet, ali Credos nije dostavio izvješće, op.a) ostvarilo solidan rezultat, optimizam je riječ koju brokeri rijetko koriste.Naime, ukupnu sliku brokerske industrije "nabildao" je Auctor. Investicijsko društvo. čiji osnivač i član Uprave je Marijan Palić, u prvih je šest mjeseci ostvarilo dobit prije oporezivanja od čak 5,6 milijuna kuna.

Dakle, to je društvo samostalno zaslužno za 90 posto dobiti brokerske industrije i jedini je s milijunskom polugodišnjom zaradom. Razlog takvom skoku, što je vidljivo i iz poslovanja u prvom tromjesečju kada je Auctor imao dobit od 103.000 kuna, mogao bi biti izvanredan prihod od prodaje imovine u vlasništvu društva. Tako je na kraju prošloga kvartala bio  slučaj sa varaždinskom Fimom koja je ostvarila dobit od gotovo 490.000 kuna. Upravo zahvaljujući tome, Fima vrijednosnice su na polovici ove godine poslovale s dobiti od 460.000 kuna. Razlog za zadovoljstvo zasigurno ima i Ivan Tadin, vlasnik Hita vrijednosnica. Podaci Hanfe pokazuju da je to društvo ostvarilo polugodišnju dobit prije oporezivanja od 279.000 kuna.

 

42tisuće

kuna dobiti ostvarili su Interkapital vrijednosni papiri

Budući da su prvi kvartal Hita vrijednosnice poslovale s minusom od 291.000 kuna, polugodišnji rezultat ukazuje na to da je drugo tromjesečje bilo poprilično uspješno. Isto tako, prošli kvartal drugi je s pozitivnim predznakom još od kraja 2009. godine. Jedino su u prvom kvartalu 2011. Hita vrijednosnice poslovale pozitivno. Dobit prije oporezivanja ostvarili su i Agram brokeri. Riječ je o plusu od 165.000 kuna, dok su u isto vrijeme lani imali dobit od 845.000 kuna. Društvo Interkapital vrijednosni papiri su imali dobit od 42.000 kuna, što je drastično manje nego prošle godine kada su zaradili 1,48 milijuna kuna, što je tada bio drugi rezultat po uspjehu. S druge pak strane, najlošije su u prošlome tromjesečju prošli Antea brokeri koji su poslovali s gubitkom od 260.000 kuna, što je za 50 posto viši minus nego na kraju lipnja prošle godine. Varaždinsko brokersko društvo Rast ostvarilo je gubitak od 126.000 kuna, dok su Aktiv brokeri poslovali s 93.000 kuna gubitka. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bilo bi korisno znati koje su od povezanih društava “usrečili”prodajom imovine !!!

New Report

Close