Auctor traži od Nexea prisilnu naplatu

Autor: Tin Bašić , 18. veljača 2013. u 16:27
Ivan Ergović/PIXSELL

Kompanija Ivana Ergovića vlasnicima obveznica sredinom prosinca nije isplatila kamatu pa Auctor predlaže da se proglasi povreda obveze.

Auctor traži od Nexea prisilnu naplatu jer ta kompanija nije ispunila svoje obaveze prema vlasnicima obveznica. Prema prospektu Nexeovih dužničkih papira, jamac tog 120 milijuna eura vrijednog izdanja koje je sada na šest posto vrijednosti, je Našicecement. Ta našička tvrtka neopozivo jamči ukoliko Nexe iz “bilo kojeg razloga propusti isplatiti bilo koji iznos koji je obvezan isplatiti vlasnicima obveznica”, to će oni učiniti, stoji u prospektu Nexeovih obveznica. Uz to, u depozitoriju je založeno i 44,86 posto udjela u Našicecementu kao dodatno jamstvo. U obavijesti koja je na Zagrebačkoj burzi osvanula u petak 20 minuta nakon završetka trgovanja stoji kako se saziva skupština vlasnika obveznica 8. travnja u prostorijama burze. “Svi vlasnici obveznica trebali bi znati koje je stanje i koje su bitne činjenice u tekućem poslovanju Nexea, aktivnostima i mjerama poduzetim od posljednje skupštine vlasnika obveznica”, stoji u obavijesti Auctora. Vlasnici obveznica posebno bi trebali znati sve o provedbi  plana restrukturiranja i stadiju dogovora s ključnim vjerovnicima, kao i o planiranim daljnjim aktivnostima, stoji u obavijesti u kojoj Auctor predlaže da Nexe napravi pisano izvješće i izloži ga na  Skupštini.

Kontaktirali smo čelnog čovjeka Nexea Ivana Ergovića koji je rekao da je to osjetljivo pitanje i da će e-poštom odgovoriti na naša pitanja. Do zaključenja ovoga broja Ergović to nije učinio. Zbog toga jer Nexe nije vlasnicima obveznica isplatio kamatu sredinom prosinca, Auctor, koji je ujedno i agent izdanja Nexeove obveznice, predlaže svim vlasnicima tih dužničkih papira da se proglasi povreda obveze i poduzmu mjere prisilne naplate u skladu sa Ugovorom o izdanju obveznica i financijskim dokumentima. Nexe grupa već se neko vrijeme pokušava dogovoriti s vjerovnicima oko vraćanja nagomilanih dugova i rade na planu restrukturiranja. Je li plan gotov, nije poznato. No vlasnici obveznica nestrpljivi su i traže svoj novac i to što prije. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

sad će preuzeti našicecement i opet ga listati na burzi. pa ćemo dobiti novi dionici na burzi.
[emo_smijeh]
sigurno je to plan [emo_namigusa]

New Report

Close