Atlantic na povijesnom maksimumu

Autor: Ante Pavić , 25. kolovoz 2014. u 12:57
Emil Tedeschi, najveći dioničar Atlantic grupe/S.S./PIXSELL

Dionica Atlantica u petak je prešla 1.000 kuna, čime je postigla povijesno najvišu cijenu otkako je izlistana na ZSE.

Vrijednost dionice Atlantic grupe u petak je prešla 1.000 kuna, čime je postigla povijesno najvišu cijenu otkako je u studenom 2007. godine nakon javne ponude dionica izlistana na Zagrebačkoj burzi po cijeni od 935 kuna.

Kriza koja se počela osjećati 2008. godine, a nastavila se produbljivati sljedećih godina, snažno je utjecala i na domaće tržište kapitala pa su dionice počele gubiti na cijeni, a mnogi su se počeli povlačiti s burze. Primjerice, HT-ova dionica danas košta tek nešto više od 150 kuna, dakle više od 100 kuna manje nego kada se prodavala u javnoj ponudi. Dionica Atlantica je cijenu iz javne ponude 2007. godine, ponovno uspjela doseći tek polovicom lipnja ove godine.Razloga za njezin rast je nekoliko, a svi se tiču budućeg poslovanja ove kompanije i njezinih odluka u ne tako dalekoj prošlosti. Dionicu koja se tek ove godine oporavila od krize obilježilo je nekoliko značajnih događaja u kompaniji koji su Atlantic pretvorili u igrača koji je prerastao hrvatske granice.

Najvažniji događaj dogodio se u srpnju 2010. godine kada je Atlantic potpisao ugovor o preuzimanju slovenske Droge Kolinske vrijedan 382 milijuna eura čime je gotovo preko noći izrastao u prehrambenog diva. Prošle je godine preuzeo distribuciju Unilevera u Sloveniji i Hrvatskoj i time dodatno poboljšao poslovanje kompanije. U prvom je polugodištu 2014. ostvario 2,5 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 2,5 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit rasla 14,8 posto. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

@ Dag
to ti je dragi moj Dag sprega.
Zna se tko kupije i zašto.
Napisao sam nekoliko puta ali bio izbrisan.
Mogu jedino reći da je Atgr trenutno najprecijenjenija dionica na zse a naši mirovinski fondovi i dalje kupuju sa našim novcem tu dionicu?
Može li mi netko odgovoriti zašto?
I zašto kupuju samo 3-4 dionice i to sve redom vlasnika tipa emil i todorić ( samo ledo), koji je također po meni precijenjen.
Bara.Svatko radi što ga volja.
Nije ni čudo što je običan puk i mali investitori ostali bez svega a vjerujem ne da se neće više nikad vratiti na zse nego i njihova djeca.
Što su htjeli to su dobili.
Iako oni i dalje zarađuju jer svoje dionice kupljene preko drugih računa prodaju mirovinskim fondovima (NAŠOM LOVOM) tako da u biti ima smisla zašto napucavaju 2-3 dionice do krajnje precijenjenosti.
Ne zazivam ni hanfu, ni uskok, ali ovo je toliko prozirno da bi vani već odavno njih 80% bilo u zatvoru.
Kod nas je sve moguće.
Nikakva ljubomora ni zavist.Neka ljudi zarađuju, ali tako i Đuro iz Đurđevca može zarađivati.
Jednog dana će i to zavšiti.
Male su ošišalči do kosti na LEGALAN NAČIN a naše novce ulupali u ingru, dalekovod i magmu, a sad prodaju svoje dionice mirovinskim fondovima kojima sami upravljaju.
Bara bila bara će ostat.
Sve se vidi po likvidnosti.

Pa koliko vas placa Tedeschi da u dva dana objavite isti hvalospjevni clanak dva puta?

New Report

Close