Ovaj dvojac spašava CROBEX od dubljeg pada

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2018. u 15:12
Tržište pod pritiskom građevinskog i transportnog sektora/Davor Višnjić/PIXSELL

Prehrambeni sektor nadmašio je ostale dobrim poslovanjem, potražnjom fondova te smirivanjem afere Agrokor.

Dionice prehrambenog sektora jedina su "sidra" koja domaći burzovni indeks CROBEX zadržavaju od većeg potonuća. Trgovinska srijeda donijela je blagi oporavak na 1775 bodova, ali je glavno dioničko mjerilo i dalje na najnižoj vrijednosti u više od dvije godine.

U odnosu na kraj prošle godine, CROBEX je u minusu 3,7 posto.

Jalov posao 
Da je ulaganje u dionice ove godine u Hrvatskoj "jalov posao" pokazuje i 1,3 posto minusa indeksa CROBEXtr koji uračunava i isplaćene dividende. Nekoliko je razloga za takav trend na domaćoj burzi, ističu analitičari. "Dionički indeks CROBEX ove je godine pod pritiskom kretanja dionica u građevinskom i transportnom sektoru, ali i u znatnoj mjeri kretanja u turističkom sektoru.

Naime, nešto slabije brojke o porastu turističkih noćenja u sredini sezone negativno su djelovale na dionice tog sektora, koji je uz prehrambeni najznačajniji za smjer kretanja tržišta", ističe Davor Špoljar, stariji analitičar Erste banke. Pad indeksa može, između ostalog, biti posljedica zauzimanja pozicija investitora s obzirom na očekivanja za financijske rezultate u trećem tromjesečju koji će se objaviti krajem mjeseca, smatraju analitičari Raiffeisen banke.

 

3,7 posto

gubitka bilježi CROBEX od kraja prošle godine

"Generalni trend je opreznost investitora i smanjenje redovnog prometa dionicama, što također generalno utječe na primamljivost tržišta kapitala, odnosno manja likvidnost utječe na odlazak većih investitora koji rade s većim iznosima. No, smatramo kako naše dioničko tržište karakteriziraju većinom lokalni investitori koji su između ostalih i investicijski fondovi koji smanjuju svoje pozicije u pojedinim dionicama, kojima cijena pada, kako bi smanjili mogućnost gubitka na tim pozicijama", tumače u RBA.

Također, dio trgovanja se odnosi na kratkoročna očekivanja s obzirom na cijenu pojedine dionice pa takve trgovine pridonose volatilnosti cijena pojedinih dionica, a s obzirom i na njihov udjel u dioničkom indeksu i na volatilnost kretanja indeksa, dodau u toj banci. "Smatramo da se i takvom trgovanju može pripisati veliki dio prometa dionicama na Zagrebačkoj burzi, stoga je moguće da je pritisak cijena prema dolje na pojedinim dionicama posljedica kratkoročnih očekivanja i realizacija zarada na ovim razinama cijena", ocjenjuju u RBA.

Šest 'zelenih' 
O situaciji na tržištu dovoljno govori podatak da je 11 dionica ove godine u minusu, dok šest (AD Plastik, Atlantic, Ingra, Maistra, Podravka i Zagrebačka banka) bilježi rast cijene. Jednoj dionici, povlaštenom Adrisu, cijena stagnira. Među dobitnicima uvjerljivo predvode Podravka i Atlantic kojima je cijena skočila 28,1, odnosno 24,1 posto. Podravka i Atlantic ove su godine objavljivale dobre poslovne rezultate, tumače u RBA.

 

1,3 posto

u minusu je CROBEXtr koji uračunava i dividende

Kod Podravke je uslijedio i porast potražnje mirovinskih fondova. Što se tiče Atlantica, kompanija je za prošlu godinu isplatila najvišu dividendu od izlaska na burzu od 20 kuna po dionici, što je na datum objave davalo dividendni prinos od 2,1 posto, kažu u RBA. "Nadalje, Atlantic je nastavio s prodajom operacija, koje ne spadaju u osnovnu djelatnost, pa su tako u srpnju objavili prodaju kozmetičke tvrtke Neva.

Takav strateški potez zajedno s restrukturiranjem distribucijskog dijela poslovanja rezultirali su s puno efikasnijom kompanijom što su ulagatelji prepoznali te su nastavili s kupovinom dionice", smatraju analitičari te banke.

Davor Špoljar kaže kako je prehrambeni sektor svojom izvedbom ove godine znatno nadmašio ostale sektore, zbog smirivanja situacije i krize u Agrokoru, ali "očito i inicijalno prejake reakcije tržišta na taj događaj, što je ove godine trebalo nadoknaditi". Pred nama je objava rezultata za treće tromjesečje, a u RBA za sektor hrane i pića očekuju dobre rezultate i nastavak trendova iz prethodnih tromjesečja. "Kod društava u turističkom sektoru očekujemo nastavak trenda povećanja prosječne prodajne cijene smještajne jedince", kažu u RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close