Atlantic grupi pali prihodi i dobit u prvih šest mjeseci

Autor: Ana Blašković , 28. srpanj 2016. u 22:01
Emil Tedeschi, Atlantic grupa/Željko Lukunić/PIXSELL

Neto dobit bilježi pad na 133,5 milijuna kuna, kao razlog se navodi “gubitak najvećeg kupca robne marke” u Sportskoj prehrani.

Atlantic grupa Emila Tedeschija u prvoj polovici godini bilježi pad prihoda i dobiti. Od prodaje je Atlantic uprihodio 2,45 milijardi kuna, 85 milijuna manje nego u lipnju prošle godine. EBITDA, dobit prije kamata, poreza i amortizacije, smanjena je 7,4 posto, na 259,8 milijuna kuna, dok neto bilježi sličan pad na 133,5 milijuna kuna, pokazuje konsolidirani izvještaj za prvo polugodište.

 

7,4posto

pala je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA)

U Atlanticu pojašnjavaju da su manji prihodi posljedica pada prodaje u segmentu Sportska i aktivna prehrana zbog prekida suradnje s "najvećim kupcem robne marke", što je izbrisalo 150 milijuna kuna prihoda. Prošle godine taj segment donio je 407 milijuna kuna, a ove 257,4 milijuna. 

Od kave pola milijarde
Najizdašni dio poslovanja Tedeschijeve grupacije i dalje je segment Kava, koja je Atlanticu u šest mjeseci donijela gotovo pola milijarde kuna, desetak milijuna više nego lani. Slijedi segment Pića sa 323 milijuna kuna te Slatko i slano, s rastom od gotovo tri posto i ostvarenih 302,5 milijuna kuna. Najveći rast među strateškim segmentima, 16 posto, bilježe Delikatesni namazi s ostvarenih 253,1 milijun kuna, čime su se znatno približili segmentu Zdravlje i njega, koji je donio 262,8 milijuna kuna, pet posto više nego potkraj lipnja 2015.

 

37posto

ili 150 milijuna kuna niži su prihodi segmenta Sportske i aktivne prehrane

Deprecijacija rublje
U komentaru rezultata Emil Tedeschi ističe da je Atlantic u prvom polugodištu "posebnu pažnju posvetio razvoju distribucijskog poslovanja na zapadnoeuropskim tržištima" nastavljajući stratešku internacionalizaciju kompanije.  "Istodobno smo intenzivno radili na restrukturiranju područja Sportska i aktivna prehrana, nastavili s razvojem sveukupnog poslovanja lansiranjem novih proizvoda i otvaranjem novih specijaliziranih prodavaonica Farmacia te s nesmanjenim fokusom jačali regionalnu distributivnu mrežu", kaže čelni čovjek Atlantica.

Najavljuje da će u ostatku godine "fokus biti na daljnjem rastu na postojećim tržištima i nastavku internacionalizacije, a posebnu pozornost ćemo i dalje posvećivati održavanju likvidnosti, upravljanju financijskim obvezama te upravljanju rizicima". Osim pada prihoda, smanjenje dobiti kompanije posljedica je i tečajnih razlika, među ostalim, zbog deprecijacije ruske rublje (čija je vrijednost pala za gotovo četvrtinu) te u manjoj mjeri srpskog dinara, kao i višeg poreznog opterećenja zbog početka plaćanja poreza na dobit u Bosni i Hercegovini, kojeg je Atlantic dosad bio oslobođen, istaknuto je u izvješću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close