Aston Martin snizio gornju cijenu dionica

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2018. u 22:01
Vrijednost kompanije neće prijeći 4,6 milijardi funti/Reuters

Dosadašnji raspon cijene od 17,50 funti do 22,50 funti sužen je između 18,50 i 20 funti.

Ne baš osobiti interes investitora nagnao je britanskog proizvođača luksuznih sportskih automobila na snižavanje cijene dionica u gornjem rasponu u predstojećoj inicijalnoj javnoj ponudi.

Kako navodi Reuters, cijena u rasponu od 17,50 funti do 22,50 funti sužena je na raspon od 18,50 funti do 20 funti čime potencijalna vrijednost kompanije prilikom izlaska na burzu neće prijeći 4,6 milijardi funti, odnosno šest milijardi dolara. Kompanija tvrdi kako u novom rasponu bilježi dovoljno interesa za prodaju svih predviđenih dionica. No, kako pojašnjavaju upućeni izvori iz Aston Martina, menadžment kompanije malo se "precijenio" prilikom određivanja početnog raspona.

"Povratne informacije od investitora bile su mješovite", izjavio je jedan Reutersov izvor. Iako su investitori bili impresionirani prezentacijom menadžmenta, zabrinjava ih dinamika predstavljanja novih modela automobila, pojašnjavaju izvori.

 

25 posto

dionica Aston Martina prodaje se u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO)

Dodaju kako bi IPO mogao uspjeti jedino ako se dionice prodaju po cijeni u donjem rasponu. Aston Martin – čuven po automobilima koji su postali svojevrsni zaštitni znak serijala o Jamesu Bondu – objavio je kako namjerava zatvoriti upis dionica danas u podne po londonskom vremenu.

Bankari tvrde kako kompanije koje izlaze na burzu u pravilu trebaju prikupiti dvostruko više interesa za upis dionica da bi IPO bio uspješan. Podsjetimo, Aston Martin – prvi britanski proizvođač automobila koji izlazi na burzu nakon nekoliko desetljeća – prodaje četvrtinu udjela investitorima na burzi.

Ovisno o cijeni dionica koja se postigne nakon zaključenja upisa, Aston Martin može ući u elitni dionički indeks Londonske burze FTSE 100. Ako se to dogodi, Aston Martin će biti prvi tamošnji proizvođač automobila koji će nakon Jaguara postati sastavnicom tog indeksa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close