Arenaturist i Sunčani Hvar s rastom prihoda

Autor: Darko Bičak , 01. kolovoz 2016. u 22:01
Sunčani Hvar bilježi sedam posto više noćenja/Borna Filić/PIXSELL

Tvrtka s Hvara je imala prihod od 44,6 mil. kuna, a Arenaturist 98,5 milijuna.

Hotelijersko turistička tvrtka Sunčani Hvar u prvih je šest mjeseci imala prihod od 44,6 milijuna kuna, što je devet posto više nego u istom lanjskom razdoblju. No, unatoč rastu prihoda, zabilježila je gubitak od 11,7 milijuna kuna. U odnosu na lani to je 8,2 milijuna kuna ili 234 posto više.

 

64,5milijuna

kuna bio je gubitak pulskog Arenaturista u prvom polugodištu ove godine

Na Hvaru gubitak objašnjavaju negativnim tečajnim razlikama, ali i povećanjem financijskih troškova koji nisu usporedivi s istim razdobljem 2015., kad je Sunčani Hvar bio u postupku predstečajne nagodbe. S druge strane, Sunčani Hvar imao je najbolju predsezonu u povijesti, dok je u prvom polugodištu broj noćenja povećan sedam posto, što je na razini regionalnog prosjeka, navodi se u financijskom izvješću. Prihodi od prodaje soba porasli su 11 posto, na 24,4 milijuna kuna, dok je najznačajniji rast ostvaren u prihodima odjela hrane i pića, koji iznose 16 milijuna kuna, 3,8 milijuna ili 26 posto više nego lani.

Tvrtka je uložila 55 milijuna kuna u podizanje kvalitete smještaja, što je pridonijelo rekordnoj predsezoni. Isti trend, napominju u Sunčanom Hvaru, očekuju do kraja godine. Istarski je Arenaturist, pak, u prvih šest mjeseci imao prihod od 98,5 mil. kuna, što je 4 posto više nego lani, dok je gubitak dosegnuo 64,5 milijuna kuna, 20,2 milijuna više nego 2015.

Kako ističu iz sjedišta tvrtke u Puli, na ukupno lošiji rezultat Arenaturista utjecali su, uz ostalo i troškovi financiranja, međutim očekuju kako će pozitivan efekt zamjene vlasničkog kredita bankovnim kreditom,uz znatno nižu kamatnu stopu i povoljniju otplatu, u sljedećem razdoblju umanjiti negativni efekt konačnog obračuna kamata po vlasničkom kreditu. U Arenaturistu puno polažu na brendirane objekate jer su u promatranom razdoblju 57 posto ukupnih prihoda tvrtke ostvarili takvi objekti, posebice Park Plaza Arena i Park Plaza Belvedere.

Vartekstu prihod pao za 7,9%, na 90,5 mil. kuna

Varteks grupa u prvom je polugodištu ostvarila prihod od 90,5 milijuna kuna, što je pad za 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kako ističu iz varaždinske tekstilne industrije, razlog za pad prihoda je to što je dio poslova pomaknut na drugi dio godine. Gubitak od 7,7 milijuna kuna za 8,3 posto manji je nego lani. Iz Varteksa navode da je više od polovice prihoda ostvareno na izvoznim tržištima, posebice onima u Europskoj uniji. Uprava očekuje da će poslovnu godinu završiti s boljim pokazateljima nego u 2015.   

Maraski potonuo prihod,  dobit ostala 1,9 mil. kuna 

Zadarska tvrtka Maraska u prvih je šest mjeseci imala prihode od 65,9 milijuna kuna, a što je pad od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno je dobit od 1,97 milijuna kuna na razini one iz prošle godine. Iz same Maraske ističu da su u ovom razdoblju od prodaje u Hrvatskoj uprihodili 54,1 milijun kuna, što predstavlja pad od 4,4 posto u odnosu na prvo polugodište 2015. godine. Na izvoznim tržištima ove je godine ostvareno 10,6 milijuna kuna, što je 7,1 posto ili 0,7 milijuna kuna više nego lani. 

Tisku prihod raste 1,7%,  ali gubitak veći 14,2%

Zagreb Tisak, tvrtka iz sastava koncerna Agrokor, u prvom je polugodištu zabilježio gubitak prije oporezivanja od 7,2 milijuna kuna, što je 14,2 posto lošiji rezultat nego lani. Ukupni su prihodi Tiska u promatranom razdoblju iznosili 1,27 milijardi kuna i veći su 1,7 posto, a povećani su i ukupni rashodi, za 1,8 posto, na 1,28 milijardi kuna. Iz Tiska objašnjavaju da se  nastavlja pad prometa u segmentu tiskovina i bonova operatera. Slaba kupovna moć stanovništva i zaokret potrošača prema korištenju elektroničkih medija za informiranje prisilili su Tisak da jače uđe u niz financijskih i logističkih usluga.

Komentari (1)
Pogledajte sve

….a dugovanja ?

New Report

Close