Apple na rekordnih 100,53 dolara, može li i na 110 dolara?

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2014. u 15:22
Očekivanje novih proizvoda te istraživanje Morgan Stanleya lansiralo dionicu/Reuters

Tijekom ove godine dionica je ojačala 25 posto, mnogo više od S&P 500 indeksa.

Na krilima očekivanja novog iPhonea, dionica Applea u utorak se zaustavila na 100,53 dolara i time dosegnula povijesno najvišu cijenu nakon posljednjeg rekorda iz 2012. godine.

Vrijednosnica američke tehnološke kompanije ojačala je 1,4 posto, a tijekom trgovinskog dana u jednom je trenutku dotaknula najvišu cijenu od 100,68 dolara. U svakom slučaju, čak i kad se cijena prilagodi za lipanjsko cijepanje dionica u omjeru 7:1, u utorak je oboren prijašnji rekord iz 19. rujna 2012. kada se cijena zaustavila na 100,30 dolara. Probijanje granice od stotinu dolara posebno je značajno jer se upravo ta cjenovna razina smatrala točkom otpora. Glavni motiv za kupnju u utorak ulagačima je dalo istraživanje analitičara banke Morgan Stanley koji ciljanu cijenu Applea vide na 110 dolara.
 

U prednosti ove dionice koje bi ulagači trebali uzeti u obzir Morgan Stanley navodi nisku razinu vlasništva institucionalnih investitora, povećani otkup dionica i dividende, snažnu i kompetentnu upravu te povećana izdvajanja za akvizicije te istraživanje i razvoj.Inače, Appleova dionica u rastućem je trendu od kraja travnja, a tijekom ove godine ojačala je 25,4 posto, značajno više od indeksa S&P 500 koji je ove godine u plusu 7,2 posto. Glad investitora za Appleom potaknuli su signali iz kompanije da se sprema najznačajnija nova lepeza proizvoda u posljednjih 25 godina.

Osim novog iPhonea čije se lansiranje očekuje na jesen, mnogo se očekuje i od iWatcha za koji analitičari vjeruju da bi mogao biti prodan u 60 milijuna komada samo u prvoj godini.Cijena dionice ove kompanije u pravilu uvijek raste prije lansiranja novih proizvoda te blago oslabi nakon što krene njihova prodaja. Tako je bilo i 2012. kada je dostignut sada već bivši rekord, a očekivalo se lansiranje iPhonea 5. Nakon toga cijena je tokom vremena pala za gotovo 30 posto zbog špekulacija da Apple nakon smrti osnivača Stevea Jobsa nema više ideja ponuditi nešto radikalno novo. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

zato mi već dugo imamo iVar (po naški-ajvar)
[emo_ooooo]

New Report

Close