Kakav bi utjecaj na kretanje Crobexa mogli imati rezultati kompanija?

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2013. u 12:10
Thinkstock

‘Investitori često pokazuju suviše izražen sentiment u ovisnosti o očekivanjima’.

"S obzirom na zapažen rast CROBEX-a u ovoj godini, odlučili smo istražiti kakav bi utjecaj na kretanje indeksa mogla imati sezona objava godišnjih rezultata kompanija", stoji u analizi „IC Daily – Equity Espresso“ investicijskog i edukativnog portala iCapital.hr (preporučamo da u dokumentu obvezno pročitate navedeni disclaimer).

Naime, u analizi su usporedili siječanjske performanse indeksa s onima u veljači (kada većina kompanija objavljuje svoje godišnje rezultate) unatrag tri godine, kako bi utvrdili povezanost tržišnog sentimenta s očekivanjima oko rezultata te dolazi li do prekida dotadašnjeg trenda u mjesecu objava rezultata.

>>> Financijska izvješća kompanija na jednom mjestu pratite ovdje

"Generalno gledajući, u svim promatranim godinama došlo je do određenog preokreta trenda ili njegovog pojačavanja/slabljenja, kako kod CROBEX-a, tako i kod CROBEX-a 10. Priloženi grafovi pokazuju da investitori često pokazuju suviše izražen sentiment u ovisnosti o očekivanjima. U 2010. je pozitivan uzlet s rastom CROBEX-a od gotovo 9% u siječnju, prekinut padom u veljači od 2,6%. Pozitivan sentiment očigledno su porušili iskazani rezultati poslovanja. U 2011. vidimo vrlo sličnu situaciju kao i godinu ranije, dok se u 2012. CROBEX generalno kretao u flat okvirima. Kod CROBEX-a 10, vidimo vrlo slična kretanja, što nam govori da vrlo mali broj blue chipova (članice CROBEX-a 10) ima dominantan utjecaj na tržište i sentiment investitora. Na početku 2013. opet svjedočimo sličnim kretanjima kao 2010. i 2011… Donosi li nam veljača opet prizemljenje?", postavlja se pitanje u analizi.

Utjecaj objave godišnjih rezultata na kretanje indeksa

Komentirajte prvi

New Report

Close