Analiza Crobexa – kratka korekcija, pa novi zamah?

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2013. u 16:33
Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

CROBEX je službeni indeks Zagrebačke burze d.d. Počeo se objavljivati 1. rujna 1997. godine. Bazni datum je 1. srpnja 1997. godine, a bazna vrijednost 1.000.

Piše: Zdenko Grđan, Analitičar; HUTA – Hrvatska Udruga za Tehničku Analizu, preneseno s portala www.hrportfolio.hr

CROBEX je službeni indeks Zagrebačke burze d.d. Počeo se objavljivati 1. rujna 1997. godine. Bazni datum je 1. srpnja 1997. godine, a bazna vrijednost 1.000. CROBEX je indeks vagan na osnovi free float tržišne kapitalizacije, pri čemu je težina pojedine dionice ograničena na 15%. Ukoliko se nekom od dionica koje sačinjavaju CROBEX  nije trgovalo predmetnog dana, uzima se zadnja cijena.  Računa se kontinuirano tijekom trgovine koristeći zadnje cijene. Prilikom odabira dionica koje će ući u sastav CROBEXA u obzir dolaze samo dionice kojima se trgovalo više od 90% ukupnog broja trgovinskih dana u promatranom šestomjesečnom razdoblju. U sastav indeksa CROBEX ulazi 25 dionica s najvećim srednjakom udjela. Krajem 2007.g. indeks je bio na povijesnom vrhuncu, a najviša tržišna vrijednost  iznosila je više od 5.000 bodova. Probojem vrijednosti na 4.600 bodova (neckline) signalizirana je promjena trenda (trostruki vrh – triple top – grafikon 1) . Godinu dana nakon postignutog vrhunca vrijednost indeksa smanjila se za oko četiri puta, te pada ispod 1.300 bodova (nećemo se baviti ekonomskim, političkim i socijalnim razlozima).

Grafikon 1

Od početka 2009 g. do danas, vrijednost indeksa kreće se u rasponu od 1.260  bodova do 2.360 bodova, a trend je sideways ( bočni trend ). Nakon postizanja maksimuma u točki B na 2.360 bodova, indeks ulazi u korektivnu fazu i traje gotovo 18 mjeseci. Korektivna faza završava u točki C na 1.600 bodova –  nešto malo niže od 61,8 % Fibo korektivne vrijednosti raspona od 1.260 bodova do 2.360 bodova. Sve dok se cijena nalazi iznad promatrane točke C, možemo očekivati nastavak pritiska bikova sa čvrstom potporom na 1.600 bodova, te realizaciju moguće cijenovne simetrije AB=CD. Cijenovni cilj promatrane strategije nalazi se točki D na oko 2.600 bodova.

Na kraćem vremenskom periodu primjećujemo proboj višemjesečnog bikovskog trendline-a (Grafikon 2), pa se lako može dogoditi kratka korekcija prema 1.970 bodova, a zatim i 1.900 bodova. Svim potencijalnim kupcima (bikovima) preporučam strategiju kupovanja na razini od 1.900 bodova sa stop loss-om na oko 1.850 bodova. Kratkoročni cilj preporučene strategije nalazi se na razini od  2.020 bodova. Svima, koji mogu čekati, prvu realizaciju preporučam tek na 2.360 bodova (točka B- prethodna high vrijednost) , a za one najstrpljivije i najhrabrije cilj je malo ispod 2.600 bodova (nikada ne čekamo zadnji tick!!!), recimo 2.590 bodova.  

Grafikon 2

* Izjava o ograničenju odgovornosti: 

Analiza je samo informativnog karaktera. Svi podaci pisani su u dobroj namjeri i oni ne isključuju investitore od pripremanja vlastite analize. Vlasnik portala Hrportfolio.hr i Autori nisu odgovorni u slučaju bilo kakvog gubitka nastalog tumačenjem ovih informacija. Trgovina valutama, dionicama i ostalim financijskim izvedenicama te instrumentima, uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog investiranog iznosa. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike. Sva prava na sadržaj i grafikone iz analize, pridržava Hrvatska Udruga za tehničku analizu. Daljnja distribucija analize, te korištenje njenih pojedinih dijelova, moguće jedino uz prethodno odobrenje vlasnika sadržaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close